Международният валутен фонд призова страните от Г-20, които се събират

...
Международният валутен фонд призова страните от Г-20, които се събират
Коментари Харесай

МВФ призова Г-20 да премахнат търговските бариери

Международният валутен фонд прикани страните от Г-20, които се събират тази седмица в Рияд, да отстранен въведените през последните години търговски ограничавания, с цел да бъде подкрепено възобновяване на международната стопанска система, забавено от втората вълна на пандемията от Ковид-19, съобщи Франс прес.
Тази година Саудитска Арабия е хазаин на срещата на върха на Г-20 във виртуален формат. Не ясно дали в нея ще взе участие президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който е покровител на протекционистка комерсиална политика, отбелязва Българска телеграфна агенция.
В документ с рекомендации за Г-20 МВФ акцентира, че солидното възобновяване зависи от международно политическо управление, защитаващо многостранното съдействие.
По-специално фондът приканва Г-20 да се въздържа да постанова или да ускорява търговски ограничавания и да отстрани бързо въведените от началото на годината бариери във връзка с всички медицински артикули и услуги, както за всички артикули и услуги, свързани с производството и продажбата на ваксини.
Според МВФ би трябвало бъдат отстранени и въведените през последните години митнически и немитнически бариери - вносни квоти или сгъстяване на санитарните правила, ограничаващи механично вноса.
Фондът приканва също така Англия и Европейски Съюз да ратифицират комерсиално съглашение, с цел да се избегнат нови търговски бариери.
Препоръките се насочат в миг, когато възобновяване на международната стопанска система остава мъчно заради възобновяването на пандемията от Ковид-19 в доста страни, предизвести ръководещата директорка на МВФ Кристалина Георгиева. Засега фондът предвижда стесняване на международния Брутният вътрешен продукт с 4,4 на 100 тази година и повишаване с 5,2 на 100 следващата година.
" Но до момента в който към този момент се обрисува здравно решение на рецесията с налична ваксина, то възобновяване на стопанската система остава податливо на обрати ", акцентира Георгиева в блог обява преди срещата на Г-20. В същото време тя отбелязва, че растежът през третото тримесечие е бил по-добър от предстоящото в Съединените щати, Япония и Еврозоната.
Ръководителката на МВФ акцентира, че международната стопанска система се намира в точка на сериозен поврат . По думите й възобновяването на пандемията напомня доколко устойчивото възобновяване е невероятно, в случай че заболяването не бъде преборена на всички места. Оттук и нуждата от трансгранично съдействие, с цел да бъде понижена заплахата от незадоволително доставяне с ваксини, лекуване и проби, предизвестява Кристалина Георгиева.
По думите й това значи да се умножат многостранните старания за производството, закупуването и прдажбата на тези санитарни решения, по-специално в най-бедните страни.
Както неведнъж е заявявала от месеци, ръководителката на МВФ предлага на страните от Г-20 да поддържат финансово своите стопански системи до момента в който рецесията не завърши.
Освен това страните биха могли да влагат по координиран метод в инфраструктурите, с цел да придадат динамичност на растежа и да реализират задачите във връзка с околната среда.
МВФ от началото на пандемията е отпуснал на 82 страни над 100 милиарда $ за битка с разпространяването и последствията от ковид, се споделя в оповестения на уеб страницата на организацията блог на Кристалина Георгиева, представен от ТАСС
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР