Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на правителствата да не се

...
Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на правителствата да не се
Коментари Харесай

МВФ за цените: Не помагайте на всички, а на уязвимите

Международният валутен фонд (МВФ) предложи на държавните управления да не се пробват да компенсират всички поради повишаването на храните и горивата, а да насочат напъните си към уязвимите жители.

В блог, оповестен във вторник, се споделя, че в над половината от 134 страни, за които има информация, държавни управления към този момент са въвели дотации или данъчни облекчения, с цел да смекчат удара от внезапното повишаване на цените.

Според организацията стремежът да се обезщетят всички ще докара до напрежение в обществените финанси, до момента в който по-евтино би било да се разреши високите световни цени да преминат към локалната стопанска система, вместо да се поддържат изкуствено ниски цени за всички, без значение от тяхна кредитоспособност.

Блогът на МВФ, представен от " Ройтерс ", споделя, че през първите четири месеца на годината управляващите са трансферирали върху потребителите по-малко от покачването на цените на петрола, в сравнение с през 2021 година Според МВФ дотациите предизвикват повече ползване на сила и по този метод подхранват повишаването.

Високите равнища на инфлация в Европа ще продължат още известно време, предизвести еврокомисарят за бюджета на Европейски Съюз Йоханес Хан.

Той сподели, че към 50% от повишаването в Европейски Съюз се дължи на цените на силата и " съгласно всички специалисти е едва евентуално, че тези цени ще спаднат ".

Европейската статистическа организация Евростат предвижда предходната седмица, че междинното равнище на инфлация в Европейски Съюз за 2022 година ще е 6.8%.

През май-юни най-висока инфлация се чака в Естония - 20.1%. България се подрежда четвърта в Европа, незабавно след трите балтийски републики, с 14.4%.

Хан сподели, че от началото на годината Европейски Съюз към този момент е правил 43 преструктурирания в бюджета, с цел да се нагоди към потребностите, подбудени от войната, и че съюзът ще бъде изправен пред бюджетни провокации, в случай че високата инфлация се задържи.

" Войната в Украйна ни удари освен политически, само че и по джоба и в този момент сме изправени пред обилни бюджетни провокации ", сподели отговарящият за общия бюджет на Европейски Съюз.

Еврокомисарят предизвести, че поради разпоредбите за разходването на бюджета, в случай че инфлацията продължи да е над 2%, това ще се усети и в цената на парите в стратегиите, финансирани посредством еврофондовете. Европейският бюджет не може да се индексира с повече от 2% на годишна база.

" Никой не може да предвижда съществено каква ще е действителната цена на войната и какъв ще е дълготрайният резултат от съветската експанзия ", сподели Йоханес Хан, като позволи, че може да се наложи преразглеждане на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз по-рано от плануваното в средата на 2024 г.

Европейската комисия предложи във вторник бюджет на Европейски Съюз от 185.6 милиарда евро (170.6 милиарда за 2022 г.), като най- доста пари още веднъж ще бъдат изхарчени за земеделието - 53.6 милиарда евро, и за районно развиване и доближаване - 46.1 милиарда 14.3 милиарда се възнамеряват за помощ към трети страни.

През 2023 година Брюксел чака да раздаде като безплатна помощ 103.5 милиарда евро на страните с настоящи стратегии по Плана за възобновяване от пандемията от COVID-19. Почти същата сума е изплатена от лятото на 2021 година насам - 100 милиарда евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР