Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че ако Русия спре напълно

...
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че ако Русия спре напълно
Коментари Харесай

МВФ: Руско газово ембарго ще доведе до сериозни икономически последствия за Европa

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че в случай че Русия спре изцяло доставките на газ, това ще докара до съществени стопански усложнения за Европа. Ситуацията би се усетила най-силно в Източна Европа, като Чехия, Унгария, Словакия и Италия биха били най-силно засегнатите страни.

Реклама
Този сюжет би се засилил в допълнение, ако европейските страни стартират да пазят запасите си от суровината за себе си, добавя МВФ. Фондът предвижда, че в случай че втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено арестувани, цялостното прекъсване на доставките от Русия ще докара до стесняване с над 5% през идната година на стопанските системи на Чехия, Унгария, Словакия и Италия.

Данните на фонда демонстрират, че 42% от вноса на газ в Европейския съюз (ЕС) идва от Русия. Осем страни са подвластни над 50% от тези доставки, като до неотдавна измежду тях беше и България.

Потреблението на газ в Европа към този момент е намаляло с 9% тази година, което е лишило 0.2% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, сочат данни на МВФ. Симулации на фонда обаче демонстрират, че без смекчаващи ограничения проблемите може доста да се усилят през зимата. Източници на Financial Times настояват, че тази седмица Брюксел ще каже на страните членки да понижат потреблението " неотложно ", с цел да се избегне сходен сюжет.

Моделите на МВФ демонстрират, че европейската стопанска система може да се оправи, в случай че Русия ограничи доставките със 70%, само че ще има дефицит, в случай че има цялостно ембарго върху износа. Най-засегнатите европейски страни ще имат достъп единствено до доставки сред 15 и 40% под техните потребности.
Реклама
Унгария, Словакия и Чехия имат доста високо ползване на съветски газ, до момента в който Италия е уязвима заради потреблението на газ за производството на електрическа енергия. Най-лошите резултати могат да се усетят, в случай че газът не се споделя сред европейските страни както заради физически усложнения в доставките, по този начин и в случай че семействата бъдат предпазени от повишение на цените и по този метод не се ограничи използването през зимата.

Фондът предложи, че в случай че държавните управления желаят да защитят уязвимите семейства от скок на разноските, те би трябвало да им предложат закрепени дотации или нараствания на приходите. Това би запазило тласъците за хората да лимитират потреблението на газ, което е основно съгласно МВФ. Споделянето е решението Ако европейските страни проявят взаимност между тях и интегрират пазара си в световните доставки на LNG, Русия няма да може да тласне Европейски Съюз към сериозна криза тази зима. В най-оптимистичния сюжет съветското газово ембарго би понижило Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз единствено с 0.4%, като единствено Унгария ще претърпи стесняване на стопанската система с над 1%.

" Ако пазарите на Европейски Съюз останат интегрирани както вътрешно, по този начин и с останалия свят, нашето [моделиране] допуска, че световният пазар на полутечен природен газ би оказал помощ за буфериране на икономическите въздействия ", настояват икономисти на МВФ. " Това е миг за Европа да надгради върху решителните дейности и солидарността, проявени по време на пандемията, с цел да се оправи с предизвикателния миг, пред който е изправена през днешния ден. "
Свързани публикации Спирането на природния газ ще срине немската стопанска система 19 юли 2022, 10:55 Русия към този момент загатва за цялостно прекъсване на газа за Европа 19 юли 2022, 07:25 Сърбия и Унгария ще опитат да понижат газовата си взаимозависимост от Русия 18 юли 2022, 13:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР