Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозата си за развитието на

...
Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозата си за развитието на
Коментари Харесай

МВФ подобри прогнозата си за развитието на азиатската икономика през 2023 г.

Международният валутен фонд (МВФ) усъвършенства прогнозата си за развиването на азиатската стопанска система през актуалната година и уточни, че към половината от световния стопански напредък ще идва от Китай и Индия, оповестява Си Ен Би Си, представени от Българска телеграфна агенция.

Фондът предвижда растежът на Брутният вътрешен продукт в Азиатско-тихоокеанския район да доближи 4,6 на 100, което е с 0,3 над октомврийската прогноза. През 2022 година растежът на района беше от 3,8 на 100.

Според МВФ бързото постпандемично възобновяване на Китай и устойчивият напредък на Индия ще компенсират забавеното развиване на други елементи на света, повлияни от затегнатата парична политика и съветската инвазия в Украйна.

Принос за растежа на международната стопанска система, съгласно МВФ, ще имат и други азиатски страни, които общо ще прибавят към една пета.

Сред страните в Азия с максимален предстоящ напредък са Филипините (+6 на сто), Индия (+5,9 на сто), Китай (+5,2 на сто), Малайзия (+4,5 на сто) и Лаос (+4 на сто).

Спад на растежа обаче се чака в Япония до едвам 1,3 на 100 под натиска на слабото вътрешно търсене и ниските вложения, както и в Австралия (+1,6 на сто) и Нова Зеландия (+1,1 на сто) по същите аргументи, показват от МВФ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР