Международният валутен фонд (МВФ) обяви споразумение с Шри Ланка за

...
Международният валутен фонд (МВФ) обяви споразумение с Шри Ланка за
Коментари Харесай

МВФ ще финансира Шри Ланка с 2,9 млрд. долара


Международният валутен фонд (МВФ) разгласи съглашение с Шри Ланка за финансиране на стойност 2,9 милиарда $ за четири години, което би трябвало да поддържа изпадналата в тежка икономическа рецесия южноазиатска страна, съобщи Франс прес.

Целите на новата стратегия за Шри Ланка, подкрепени от Фонда, са възобновяване на макроикономическата непоклатимост и устойчивостта на дълга, се споделя в официално съобщение на финансовата институция, оповестено след девет дни договаряния в Коломбо, осведоми Българска телеграфна агенция.

Страната с население от 22 милиона души е в плен на най-тежката икономическа рецесия в историята си, съпроводена от месеци насам от изострен дефицит на храни, горива и лекарства.

В средата на април Шри Ланка разгласи дефолт по външния си дълг от 51 милиарда $.

МВФ напомни, че всякаква финансова помощ от негова страна е обвързана с изискването за преструктуриране на този дълг.

" Ще бъде належащо облекчение на дълга от страна на кредиторите на Шри Ланка и в допълнение финансиране от многостранните й сътрудници, с цел да се обезпечи устойчивостта на дълга и да се покрие дефицитът от финансиране ", добавя фондът в официалното съобщение.

Според финансовата институция Шри Ланка се е съгласила да усили постъпленията си, да отстрани дотациите, да обезпечи еластичен валутно-обменен курс и да възвърне изчерпаните си валутни запаси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР