Международният валутен фонд (МВФ) наскоро публикува доклад, в който се

...
Международният валутен фонд (МВФ) наскоро публикува доклад, в който се
Коментари Харесай

САЩ трябва да вдигнат лихвените проценти, за да избегнат рецесия – Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна разгласява отчет, в който се разисква икономическата обстановка в Съединени американски щати и се оферират рекомендации за попречване на рецесията.

От МВФ считат , че Съединени американски щати имат капацитет да избегнат рецесията през тази година, в случай че бъдат подхванати избрани ограничения. Основната рекомендация е Федералният запас да увеличи лихвените проценти и да ги резервира на нараснало ниво до края на идната година, като се предлага в допълнение нарастване с четвърт процентен пункт за справяне с трайната инфлация.

Управляващият шеф на МВФ, Кристалина Георгиева, акцентира, че е значимо да се наблюдават деликатно наличните данни, с цел да се дефинира успеваемостта на тези ограничения.

Георгиева изрази угриженост по отношение на високите равнища на инфлацията, базирайки се на повишаването на показателя на разноските за персонално ползване (PCE) с 4.7% през април, което съставлява ускоряване по отношение на 4.6% през предходния месец. Това сподели, че към момента има какво да се направи, с цел да се върне инфлацията към мечтаното целево ниво.

Докладът на МВФ поражда подозрения по отношение на успеваемостта на десетте покачвания на лихвените проценти, осъществени от Федералния запас от март предходната година насам, изключително заради обстоятелството, че забележителен брой семейства и предприятия са вложили в дълготраен дълг с закрепени лихвени проценти.  

Това прави потребителските разноски и бизнес вложенията по-малко чувствителни към измененията в лихвените проценти спрямо предходните цикли на покачвания на лихвените проценти.

В отчета се предизвестява, че има значителен риск да се наложи Федералният запас да увеличи лихвения % доста над сегашните упования, с цел да се оправи дейно с инфлацията. Макар че планува последователно понижаване на инфлацията, МВФ чака тя да остане над задачата на Федералния запас от 2% през цялата последваща година.

Освен това Георгиева организира полемики с Джанет Йелън, министъра на финансите и ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, наблягайки съгласуваността на възгледите сред Федералния запас, администрацията и МВФ.

В отчета на се акцентират още и евентуалните последствия от по-високите лихвени проценти за нескончаем интервал, изключително в банковия бранш. Докладът показва още, че по-високите лихвени проценти могат да разкрият по-големи проблеми с банковите салда, които може да не са обществено забележими. Като образци за вероятни проблеми, които биха могли да зародят, в отчета се показва сривът на финансови институции като Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic.

Освен това в отчета се показва угриженост по отношение на тавана на дълга на Съединени американски щати и се акцентира нуждата от незабавни дейности. Георгиева разказа тавана на дълга като “напълно предотвратим риск ” както за американската, по този начин и за международната стопанска система. Освен това се акцентира неотложността, като Георгиева употребява приказката за Пепеляшка, с цел да илюстрира нуждата от бързо решение, преди да настъпят отрицателни последствия.

Тя прикани за намиране на трайно решение, с цел да се избегнат бъдещи епизоди на игра с лимита на дълга.

В резюме, отчетът на МВФ демонстрира, че Съединени американски щати могат да избегнат криза през тази година, като покачат и запазят равнищата на лихвените проценти.

Ефективността на предходните покачвания на лихвените проценти за ограничение на инфлацията обаче е сложена под въпрос. В отчета се акцентира нуждата от деликатно наблюдаване на данните и евентуалните опасности в банковия бранш.  

Освен това Георгиева настоя за незабавни дейности във връзка с тавана на дълга на Съединени американски щати и се застъпи за трайно решение, което да предотврати бъдещи рецесии.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР