Международният валутен фонд излезе с по-песимистична прогноза за световната икономика

...
Международният валутен фонд излезе с по-песимистична прогноза за световната икономика
Коментари Харесай

МВФ понижи прогнозата си за световната икономика

Международният валутен фонд излезе с по-песимистична прогноза за международната стопанска система през 2021 година, само че удостовери позицията си за постоянен напредък в средносрочен проект, съобщи Си Ен Би Си.

В последното издание на отчета си за  „ Световна икономическа вероятност “, разгласява през днешния ден, Фондът показва, че чака международният БВП да нарасне с 5,9% през тази година. Това е с 0,1% под юлската прогноза на МВФ. Институцията обаче резервира прогнозата си за растежа през идната година от 4,9%.

Ревизията надолу за 2021 година идва на фона на проблемите с веригата на доставки в развитите стопански системи и утежняването на обстановката с пандемията от COVID-19 в разрастващите се страни.

„ Скромната промяна за международната стопанска система маскира огромни намаления в някои страни “, разяснява основният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„ Перспективите пред групата на разрастващите се страни с ниски приходи бяха помрачени доста от утежняването на динамичността на пандемията. Ревизията надолу отразява и краткосрочните проблеми в групата на развитите стопански системи, които се дължат частично на проблемите с доставите “, прибавя тя. От МВФ чакат растеж от 5,2% на брутният вътрешен артикул на развитите стопански системи през тази година, като за Съединени американски щати прогнозата е за напредък на Брутният вътрешен продукт с 6% . От организацията чакат стопанската система на Еврозоната да нарасне с 5%, а тези на Германия, Франция и Италия – надлежно с 3,1%, 6,3% и 5,8%. За Обединеното кралство прогнозата е за възобновяване на стопанската система с 6,8%, а за Япония – с 2,4%.

Фондът чака общият БВП на разрастващите се стопански системи да нарасне с 6,4% през 2021 година, като при Индия скокът ще бъде с 9,5. За Китай се предвижда напредък от 8,0%, а за Русия 4,7%.

За България МВФ предвижда стопански напредък от 4,5% през тази година и 4,4% през идната. Фондът също по този начин очаква  инфлацията в страната ни ще се форсира до 2,1% през 2021 година и да се забави до 1,9% през идната.

Разминавания във възобновяване

От МВФ споделят, че са изключително загрижени за другите темпове на възобновяване в развитите и страните с нововъзникващи пазари. Според изчисленията на организацията развитите стопански системи могат да задминат икономическите си равнища от преди пандемията през 2024 година, до момента в който разрастващите се страни, като се изключи Китай, ще останат на към 5,5% под предпандемичните нива.

„ Това разминаване е разследване от огромната разлика в равнищата на имунизация и политиките за икономическа поддръжка “, сподели Гопинат.

„ Докато към 60% от популацията на развитите стопански системи е изцяло имунизирано, а в някои случаи даже получава и бустерни дози, към 96% от популацията на страните с ниски приходи остава неимунизирано “, добави тя.

Инфлация

От МВФ означават, че потребителските цени са се повишили доста през последните няколко месеца заради спиранията на веригата на доставки и по-високите цени на суровините,  и по-специално на природния газ.

В Съединени американски щати потребителските цени се покачиха с 5,4% на годишна база през юли, отчитайки най-големия скок от август 2008 г, преди да се намалят леко през август. Междувременно в еврозоната инфлацията доближи 13-годишен връх през септември.

Тази възходяща инфлация ускори натиска върху централните банки, от които се чака да свият или прекратят  програмите си за стимулиране на стопанската система по-бързо.

МВФ предизвестява, че „ въпреки централните банки да могат да виждат оттатък преходния инфлационен напън и да заобикалят стягане, до момента в който не стане по-ясно каква е главната динамичност на цените, те би трябвало да бъдат подготвени да работят бързо, в случай че възобновяване на стопанската система се ускори по-бързо от предстоящото и рисковете от възходящите инфлационни упования станат осезаеми “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР