Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия приключва с

...
Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия приключва с
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага приключва работа след 24 години

Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия завършва с работата си.

По време на съвсем четвъртвековната си работа (24 години) Хагският арбитражен съд повдигна обвинявания против общо 161 души, от тях болшинство са сърбите - 94. Хърватите са 29, босненците и албанците - по девет и по двама черногорци и македонци.

Осъдени са 90 души, една от които жена - някогашният президент на босненската Република Сръбска Биляна Плавшич.

Шестима бяха наказани на пожизнен затвор. 56 към този момент са излежали присъдите си, 14 са още в пандиза.

17 упрекнати починаха преди или по време на процесите, а девет - по време на излежаването на присъдите.

В пандиза, преди да бъде наказан, от сърдечен удар умря някогашният югославски президент Слободан Милошевич. Той бе един от най-високопоставените подсъдими по обвинявания в геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения.

Военният водач на босненските сърби Ратко Младич, прочут като "касапинът на Балканите ", получи оптималната присъда - пожизнен затвор, а политическият им водач Радован Караджич - 40 години затвор.

На 29 ноември, в края на работата на трибунала, босненският хърватски военачалник Слободан Праляк се самоуби демонстративно с отрова сега, когато Апелативната камара удостовери присъдата му от 20 години затвор.

Освен Праляк, още двама се самоубиха – сръбският кмет на Вуковар Славко Докманович и сънародникът му, тогавашният водач на хърватските сърби Милан Бабич бяха открити обесени в килиите им.

Най-неочаквана бе оправдателната присъда против водача на сръбските радикали Воислав Шешел, който бе упрекнат в закононарушения против човечеството и военни закононарушения на териториите на Хърватия, региона Войводина и в Босна и Херцеговина. Той лежа в следствения арест 11 години и половина и срещу него бяха водени още три процеса по обвиняване в пренебрежение към съда.

Сега щафетата се поема от Механизма за интернационалните наказателни трибунали. Това ще е структурата, отговаряща за приключването на работата на интернационалните наказателни трибунали за Руанда и за някогашна Югославия.

Механизмът ще гледа делата на Караджич и Младич, които апелираха присъдите си, жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда на Шешел, както и делото срещу двама някогашни ръководители на сръбската Държавна сигурност - Йовица Станишич и Франко Симатович.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР