Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия

...
Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага се произнася за последно за престъпленията в бивша Югославия

Международният арбитражен съд на Организация на обединените нации за военните закононарушения в някогашна Югославия ще се произнесе за финален път през днешния ден. Ще бъде оповестена присъдата против шестима някогашни водачи и командири на босненските хървати, упрекнати за злодеяния по отношение на мюсюлманското население по време на войната в Босна.

Последно съвещание и последна присъда на Международния арбитражен съд, който бе основан в разгара на спора на Балканите. Днес Апелативната камара би трябвало да се произнесе по случая против някогашния водач на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвинени за закононарушения против босненски мюсюлмани по време на войната от 1992 до 1995 година

На първа инстанция през 2013 година те бяха наказани общо на 111 години затвор. През март тази година прокуратурата на трибунала изиска нарастване на присъдите до общо 220 години. В заключителната си тирада обвинителите акцентираха, че закононарушенията над босненските мюсюлмани са били всеобщи, няколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на насилствен труд, при което някои от тях са изгубили живота си.

Седмица по-рано Трибуналът осъди на пожизнен затвор босненския сръбски военачалник Ратко Младич, приет за отговорен по 10 обвинявания, в това число геноцид и закононарушения против човечеството.

Трибуналът затваря порти идващия месец след съвсем четвърт век работа, отдадена на това да изслуша и съди тези, които са направили най-големите зверства в Европа след Втората международна война.

По време на войната в Босна починаха над 100 хиляди души, а повече от 2 милиона бяха разселени.
 Доживотен затвор за Ратко Младич Доживотен затвор за Ратко Младич
Доживотен затвор. Това е присъдата на военачалник Ратко Младич - командващия сръбските сили по време на войната в Босна в края на предишния век. Международн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР