Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди на фона на войната в

...
Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди на фона на войната в
Коментари Харесай

МОК предупреждава за санкции при бойкот

Международният олимпийски комитет (МОК) предизвести на фона на войната в Газа и преди Игрите в Париж през 2024 година, че спортистите не би трябвало да провеждат протести и да дискриминират другите и че тези, които го вършат, ще бъдат глобени.

" МОК се придържа към концепцията за самостоятелна отговорност и спортистите не могат да бъдат държани виновни за дейностите на своите държавни управления “, сподели представител на МОК пред ДПА.

" Ако възникне дискриминационно държание от страна на състезател или длъжностно лице, МОК работи с Националния олимпийски комитет и съответната интернационална федерация, с цел да подсигурява, че се подхващат бързи дейности, както беше по време на Олимпийските игри в Токио 2020 година “. 

Подобен е казусът с алжирския джудист Фетхи Нурин, който дружно с треньора си беше осъден за 10 години от международната джудо федерация, откакто се отдръпна след жребия на Игрите в Токио, с цел да избегне възможна среща във втори кръг с Тохар Бутбу от Израел.

Войната сред Израел и ислямистката въоръжена формация Хамас след нападението на Хамас против Израел от линията Газа предишния месец породи боязън измежду специалистите, че може да има повече сходни случаи, включващи спортисти от Израел и арабския свят през идната година в Париж.

Палестинският герой Рабиа Халил, който тренира в Германия и преследва квота за Париж 2024, призна, че не би се състезавал против спортисти от Израел.

" Очаквам повече арабски или пропалестински спортисти да бойкотират надпревари, в случай че би трябвало да се състезават против спортисти от Израел. Спортистите ще бъдат все по-готови да одобряват следствията “, сподели Халил.

Но представителят на МОК отвърна: " Основната концепция на Олимпийските игри е да сплоти целия свят в спокойно съревнование. Спортът би трябвало да построява мостове, а не да издига стени или да задълбочава раздялите. "
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР