Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова

...
Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова
Коментари Харесай

МОИ изхвърли Международната федерация по бокс от олимпийското движение

Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова асоциация (ИБА).

Решението бе гласувано с съвсем цялостно единогласие на извършената в Мумбай 140-а сесия на МОК. В поддръжка на решението гласоподаваха 69 делегати, един бе срещу, а 10 се въздържаха.

В началото на месеца Изпълнителното бюро на МОК даде рекомендация ИБА да бъде извадена от структурите на МОК поради продължаващите проблеми с ръководството на боксовата организация. Те датират от 2017 година, когато Международната боксова асоциация реши да в профил от поста на президент Чин Куо У. Китаецът се ползваше с отлична известност в Международния олимпийски комитет, на който бе дълготраен член. През 2018 година ИБА избра за собствен президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и проведена престъпност. През 2020 година Рахимов бе сменен от съветския олигарх Умар Кремльов, като и двата избора провокираха съществено отрицание от страна на олимпийското придвижване.

Въпреки отстраняването на ИБА, мястото на бокса в програмата на Олимпийските игри на този стадий не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на Изпълнителното бюро на МОК, сподели по време на сесията, че може да подсигурява, че спортът ще остане в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Много е евентуално обаче още веднъж МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Олимпийски игри в Токио 2020 и както е за идните Игри в Париж 2024. По всяка възможност учредената неотдавна федерация Световен бокс (World Boxing), зад която застанаха Съединени американски щати, Англия, Нидерландия и Швейцария, ще се опита да заеме нишата, която се отваря след отстраняването на ИБА.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР