Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна бившия командир на

...
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна бившия командир на
Коментари Харесай

Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството

Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия призна някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич за отговорен за геноцид и закононарушения против човечеството през 90-те години. Присъдата бе произнесена след наложително премахване на Младич от залата на трибунала.

Според арбитър Алфонс Ори Младич " доста е съдействал " за военните закононарушения, осъществени в Сребреница и е бил основна фигура в тях, като е целял да унищожи мюсюлманското население на Сребреница. Трибуналът в Хага също по този начин счита, че той е бил част от " групова незаконна организация ", целяща да извърши " етническо пречистване " на Босна от несърби.

Освен това съдът в Хага смята, че Младич е директният източник на заповедта за обстрелване на Сараево от босненските сръбски елементи по време на съвсем четиригодишната блокада на града, а силите под негово командване са работили с концепцията да тероризират популацията. Ори счита, че той е имал цялостен надзор върху корпуса, обсаждал Сараево и обстрелвал със снайпери и други оръжия цивилното население в града.

Заседанието, което стартира в 11 ч. българско време, се проточи, откакто отбраната на Младич разгласи, че той има проблеми с кръвното налягане и помоли за пауза. Първоначалната отмора, която позволиха съдиите, преди да прочетат присъдата, беше от 5 минути, само че откакто тя продължи 15, съдията продължи с присъдата. Защитата изиска прочитането ѝ да се отсрочи или да се премине напряко към решението на съда. Магистратите обаче отхвърлиха и Младич стартира да крещи, след което беше отхвърлен от залата, отбелязва кореспондент на Балканската мрежа за проверяваща публицистика. " Притесняваме се за кръвното му налягане, тъй като към този момент има четири инфаркта, " сподели по-рано синът му Дарко, представен от " Ройтерс ".

 Ратко Младич получи доживотна присъда за геноцид и закононарушения против човечеството
© Pool, Reuters

Седемдесет и четиригодишният Младич беше упрекнат в 11 военни закононарушения, в това число геноцид. Последното е поради гибелта на над 8000 мъже и момчета в град Сребреница през юли 1995 година Миналата година водачът на босненските сърби Радован Караджич - някогашен президент на Република Сръбска и висш главнокомандващ на босненските въоръжени сили - беше приет за отговорен за образуване на геноцид и получи 40-годишна присъда.

Част от обвиняванията бяха поради закононарушение, осъществени по време на 1425-дневната блокада на Сараево в интервала 1992-1996 година Тези за геноцид, с изключение на за Сребреница, се отнасят за още 6 общини през 1992 година Освен това съдът ще реши дали Младич би трябвало да бъде приет за отговорен за взимането на заложници от миротворческите сили на Организация на обединените нации.

Защитата искаше или той да бъде оневинен, или да получи най-вече 15 години, в случай че бъде приет за отговорен.

Делото стартира едвам при започване на десетилетието - Младич се укрива в продължение на 16 години и е задържан през 2011 година

" Случаят на Младич, както и този на Караджич, се считат за два от най-важните, в случай че не и най-важните, в историята на трибунала, защото считаме Младич за основния проектант на политиката на етническо пречистване в доста общини в Босна, " сподели прокурорът Серж Брамерц пред кореспонденти предходната седмица. " Той се счита за основния отговорник за геноцида в Сребреница... и за обстрелването на Сараево сред 1992 и 1995 година "

Миналата година сръбският радикал Воислав Шешел беше оневинен по всички девет обвинявания, повдигнати против него, включващи закононарушения против човечесетвото, убийства и гонене, мъчения и екпулсиране на гражданско население в Босна, Хърватия и Сърбия.

 Жители на Босна и Херцеговина гледат по малкия екран присъдата на Младич.
© Dado Ruvic, Reuters

Жители на Босна и Херцеговина гледат по малкия екран присъдата на Младич.

Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември би трябвало да завърши активност, откакто работата му продължи 20 години. Остатъчната активност като обжалването на присъдата на Караджич, а и възможното на Младич (ако бъде наказан и го поиска), ще бъде предадена на по-малък съд, основан от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Хага.

Процесът, в който Младич е обвинен, се счита за един от най-трудните за трибунала. Значителни са и разноските по него - съдът е похарчил над 1.94 милиона евро единствено за отбраната му (тримата юристи и осем асистенти) до април предходната година, когато свърши излагането на доказателствата. Някои разноски, като тези за визитите на фамилията му при него (общо 82 от 2013 година насам), са поети от Сърбия. Белград също по този начин заделя за Младич по 200 евро месечно през последните 4 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4601)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР