Международният наблюдател на мира в Босна Кристиан Шмид отмени спорните

...
Международният наблюдател на мира в Босна Кристиан Шмид отмени спорните
Коментари Харесай

Международният наблюдател на мира в Босна отмени провокативни сръбски решения

Международният наблюдаващ на мира в Босна Кристиан Шмид анулира противоречивите решения, взети от Народното събрание на сръбския анклав в страната, които опонират на Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на гражданската война, съобщи Агенция Франс Прес.

" Неотдавнашните решения, взети от Скупщината на Република Сръбска, съставляват директно нарушаване на конституционния ред на Босна и Херцеговина, както и на Дейтънското спокойно съглашение ", съобщи Шмид пред публицисти в Сараево.

Ролята на немския политик Шмид като висш интернационален представител е да подсигурява спазването на съглашението.

Във вторник депутатите в Народното събрание на Република Сръбскагласуваха за прекъсване на решенията на Конституционния съд, което в допълнение нагнети етническото напрежение в надълбоко разграничената страна.

Това беше следващият от поредицата провокаторски политически ходове, подхванати от водача на босненските сърби Милорад Додик, който от дълго време води акция за обособяване от централните институции.

На 21 юни Народното събрание на сърбите одобри също закон, който има за цел да заобиколи решенията, взети от Шмид.

Международният наблюдателизползва специфичните си пълномощия по силата на Дейтънското съглашение, с цел да анулира двете неотдавнашни решения на сръбския анклав, които провокираха мощни реакции, изключително от страна на водачите на босненските мюсюлмани.

Някои от тези водачи видяха в тях директна опасност за мира в Босна.

Инициативите на сръбското образувание бяха подложени на критика и от Вашингтон, Париж и Берлин. Днес английското и американското посолство в Сараево направиха изказвания в поддръжка на стъпката на Шмид.

" Съединените щати поддържат суверенитета, териториалната целокупност и мултиетническия темперамент на Босна и Херцеговина и ще продължат да държат виновни за дейностите си лицата, участващи в антидейтънско държание ", обявиха от посолството на Съединени американски щати в Сараево.

" Действията, подхванати от управляващите на Република Сръбска, са явен и прям опит да се оспори рамката и стабилността на тази страна ", се споделя в изказване на посланика на Обединеното кралство в Сараево Джулиан Райли.

Додик, който остава съдружник на Кремъл, от години има голямо въздействие върху сръбската общественост в Босна и нееднократно е подклаждал етническо напрежение.

Още преди оповестяването на решението през днешния ден Додик съобщи, че няма да почете нито едно решение на интернационалния висш представител.

" Не сме подготвени да преклоним глава. районен съд няма да одобри никакво решение на подправения висш представител. " - съобщи Додик.

Босна има тромава административна система, основана с Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година, което съумя да постави завършек на балканския спор.

Съгласно мирното съглашение Босна е разграничена на две структури - мюсюлманско-хърватска федерация и сръбско образувание, известно като Република Сръбска. Двете елементи са свързани със едва централно държавно управление.

Трима задгранични съдии са членове на Конституционния съд на Босна, съставът му се добавя от двама хървати, двама мюсюлмани и двама сърби. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР