Международният младежки литературен фестивал Приятелството – смисъл и спасение ще

...
Международният младежки литературен фестивал Приятелството – смисъл и спасение ще
Коментари Харесай

Втори Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”

Международният юношески книжовен фестивал „ Приятелството – смисъл и избавление ” ще събере в Бургас от 18 до 21 юни 2023 година млади създатели от България и чужбина и ще сложи финалните линии на конкурса  „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”. 

 

Успехът на първия фестивал потвърди на уредниците от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”, че са открили  най-благоприятен метод за ползотворни и прочувствено обогатяващи срещи с и посредством изкуството, на фона на романтичното  бургаско лято.

 

Програмата на второто издание на фестивала още веднъж предлага опция за допиране до основаното от стойностни български създатели, както и за изява на 30-те младите създатели от 9 страни, номинирани в десетата литературна конкуренция – България, Германия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Испания, Австрия, Израел.

 

В основата на тематиката на  фестивалните дни е 80-годишнината от спасяването на българските евреи в интервала Втората международна война и изразяването на респект към почтените жертви на  Холокоста. 

 

Форумът цели да поддържа и помогне за развиването на младите литературни гении, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да сътвори другарства и взаимно съгласие сред младежи от разнообразни страни.  

 

Центърът за модерно изкуство и библиотека още веднъж ще бъде хазаин на фестивалните събития. Организаторите от „ Алеф ” са заложили на креативен работилници с обичани създатели, като Георги Бърдаров, Недялко Йорданов, Мария Касимова-Моасе, Кристофър Бъкстън. Те ще споделят с бъдещите писатели своя креативен опит и ще им дадат насоки, които те да следват в личния си път.

 

Киноизкуството ще има лична ниша във фестивала. Ще бъдат показани документални и игрални филми по тематиката за Холокоста. Като обичайната се обрисува разходката с транспортен съд до остров Света Анастасия, която е изпитана среда за възникване на нови другарства и обсег на въображението.

 

Част от фестивала е първата по рода си Международна младежка конференция „ Спасяването на българските евреи – вероятен модел на държание за младежите през днешния ден ”, която ще срещне български и задгранични експерти по история и публични науки с младите създатели и ще трансферира мост от загатна за предишните събития към бъдещето и посредством полемика в подтекста на днешната действителност ще направи опит да  разпознава морални категории, които да бъдат следвани. 

 

Кулминация на фестивала ще бъде тържествената церемония-спектакъл, на която ще бъдат оповестени и наградени спечелилите в литературния конкурс. Тя ще се организира в Международния конгресен център Бургас на 20 юни 2023 година.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР