Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ ще събере в

...
Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ ще събере в
Коментари Харесай

16 500 евро награден фонд на конкурса „Панчо Владигеров“

Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ ще събере в Шумен гении от страната и чужбина, които ще се състезават за 16 500 евро награден фонд. Двете първи награди за мъже и дами са по 4 000 евро. Заслужилите ги печелят и концертни изяви в интернационалните музикални фестивали у нас.
 Изп. шеф на фондация  Предстои второто издание на интернационалния музикален конгрес.
Второто издание на влиятелния музикален конгрес, проведен от фондация „П.Владигеров“, Община Шумен и Министерство на културата, е от 8 до 13 октомври и е под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.
13 реализатори са зявили присъединяване. Сред тях има българи, които ще дойдат от чужбина особено за състезанието, една от участничките е от Сингапур. Те ще се изявяват на сцената на читалище „ Добри Войников – 1856 “. Творчеството на Владигеров е богато на творби за камерно пеене и това разрешава организацията на форума, сподели изп.директор на фондацията Диана Дечева. От 70 опуса, 12 са отдадени на камерната музика. От тях 8 са в цикли по шест български национални песни за глас и пиано, а останалите са по стихове на известни поети, измежду които Дора Габе и Николай Лилиев.
Според условията, изпълнителите би трябвало да са над 18-годишни и те се състезават в три тура, като във втори и трети наложително извършват творба на Панчо Владигеров.

Жури с ръководител Александрина Милчева и членове проф.Павел Герджиков, проф.Нико Исаков, Клаудия Виска и Джон Грос ще правят оценка участниците.

Наградният фонд е обезпечен от Министерството на културата. Община Шумен подкрепя финансово реализацията на състезанието с 30 хиляди лева, донори са и локални компании с отношение към културата. Тържественото разкриване на състезанието по камерно пеене е на 8 октомври от 19,30 часа в залата на читалище „ Добри Войников – 1856 “ с присъединяване на вокален състав BELLA VOCE при Софийската филхармония. Те ще зарадват публиката с осъществяване на творба от Панчо Владигеров и със спектакъла „Времето на Амадеус“, който включва творби на Моцарт и негови съвременници. В рамките на състезанието ще бъде показан и сборникът „100 години от началото на българското оперетно изкуство – 1914 – 2014“. Ще има съпътстваща галерия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР