Международният джаз фестивал Д-р Емил Илиев“ се закрива днес, 9

...
Международният джаз фестивал Д-р Емил Илиев“ се закрива днес, 9
Коментари Харесай

Три топ оркестъра закриват Джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ /> var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; { var gads = document.createElement; gads.async = true; gads.type = `text/javascript`; var useSSL = `https:` == document.

Международният джаз фестивал „ Д-р Емил Илиев “ се закрива през днешния ден, 9 август, в Боровец, само че за него занапред ще се приказва още доста. И то освен тъй като за първи път се организира в най-стария ни планински курорт.

Ето кои са трите групи, на които уредниците – наследниците на доктор Илиев в лицето на доктор Татяна Илиева, са спрели своя избор.

На първо място е „ тежката артилерия “ – Бигбендът на Българското национално радио.



Оркестърът е основан през 1960-а, като първите му диригенти са Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев и Милчо Левиев.

През 1965 година на пулта застава Вили Казасян и той остава негов диригент в продължение на 33 години.

От 2010 година отпред на Бигбенда е един от най-популярните джаз музиканти – композиторът и пианистът Антони Дончев.

И до през днешния ден Бигбендът на БНР е мечтан посетител на интернационалните джаз фестивали. Той има редица записи за фонда на БНР, които са основани или аранжирани особено за него.

Всички огромни имена на българската джаз и етно сцена са били солисти на Бигбенда, като измежду тях са Теодосий Спасов, Симеон Щерев, Милен Кукошаров, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Орлин Павлов.

Съставът е работил с доста световноизвестни реализатори, измежду които Натали Кол, Ранди Брекер, Джозефин Бейкър, Том Харел, Джордж Гарзон, Джо Ловано.

На второ място измежду закриващите Джаз фестивала „ Д-р Емил Илиев “ оркестри е Montuno BG – Красимир Желязков – България.



В Montuno-BG вземат участие елитни музиканти от разнообразни жанрове – джаз, рок, българска обичайната музика. В музиката им е органично вплетен с хармониите на джаза и модерният фюжън тон.

Съвременните аранжименти оказват помощ на обичайното пеене и българската тамбура да се преплитат сполучливо с електронните принадлежности.

Повечето композиции пулсират в ритъма на известни български национални песни и танци. Сред шлагерите на Montuno-BG са пиеси от първия му албум – My Burning Heart – 2021, който провокира огромен интерес измежду българските фенове на джаза и етно музиката.

В Montuno-BG вземат участие Краси Желязков, който е основател на плана и създател на музиката и аранжиментите.

Дияна Василева е вокал, която е солист в световноизвестния хор – притежател на „ Грами “ – Мистерията на българските гласове. Тя е една от най-търсените певици на българската етно сцена и е работила с известни реализатори като Лиза Джерард, Крис Корнел и израелския диджей Саги Абитбул.

На саксофона или флейтата, според от композицията, свири Арнау Гарофе Фарас. Той е притежател на премията „ Най-добър соло инструменталист “ на Международния джаз фестивал на Джони Радукану, извършен в Румъния през 2016 година.

Друг, запаметяващ се музикант от групата, е Радослав Славчев – Riverman.Той е един от водещите бас китаристи в България и е почетен с наградата „ Най-добър музиканти на българските RnB награди “ през 2022 година.

На клавишните е многообещаващият млад пианист Павел Цонев, за който занапред ще се написа доста – също като за „ сътрудника му “ на барабаните – Даниел Илиев.

Третият оркестър, поканен за закриването на Международния джаз фестивал „ Д-р Емил Илиев “ е „ Юнгсу Чой Тайни “от Южна Корея.



Юнгу Чой е композитор, продуцент и бенд водач. Той се занимава с разнообразни сфери на музиката – оркестровата, бигбенда и електронната.

По време на 10-годишния си престой в Европа той построява забележителна музикална кариера, като в същото време учи джаз комбинация, кино и електронно акустична музика в Консерваторията във Виена и университета Кингстън в Лондон.

Неговите неповторими композиции и аранжиментите са изпълнявани от разнообразни оркестри. Композира музика за съвременни танци, мюзикъли, спектакъл, телевизионни реклами и филми, а в същото време заема водещо място като учител в Korea’s World Cyber College.

„ Юнгсу Чой Тайни “ издава дебютния си албум през 2011 година с първия си личен бигбенд в Лондон.

В момента е водач на незабравим огромен отбор, в който са поканени някои от най-хубавите корейски джаз музиканти – Jungsu Choi Tiny Orkester.

Отзвуците са, че „ Юнгсу Чой Тайни “ не звучат консервативно. Техните композиции са надалеч от предсказуемото. Оркестърът съумява да реализира несравнима мелодичност благодарение на 12 музиканти и съгласно познавачи това е най-хубавият джазов оркестър сега в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР