Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на

...
Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на
Коментари Харесай

Международен ден без тютюнопушене - 16 ноември

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден Министерство на здравеопазването и РЗИ приканват всеки пушач да сложи началото на отказването от тютюнопушенето в името на личното си здраве, както и здравето на близки и другари, които участват в обкръжението му като пасивни пушачи.

В България 34,5% от популацията на възраст над 20 година са ежедневни пушачи по данни от извършеното през 2020 година Национално изследване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА. Tютюнопушенето е една от аргументите за почти 18% от всички смъртни случаи (по данни от Здравния профил на страната за 2021 г.).

По данни на Световната здравна организация в международен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите закани за публичното здраве. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна приложимост на тютюн, до момента в който към 1,2 милиона са вследствие на пасивно пушене (непушачи, изложени на тютюнев дим). Всички форми на използването на тютюневи произведения са нездравословни и няма безвредно такова равнище.

Тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето, е директно обвързвано с четирите най-разпространени незаразни болести: сърдечносъдови болести, рак, хронични респираторни болести и диабет.

През целия месец ноември всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отричане от тютюнопушенето, които са ситуирани в районните здравни инспекции в регионалните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отричане от тютюнопушенето 0700 10 323 и на интернет страниците на РЗИ

През 2023 година Регионална здравна ревизия - Русе организира изследване на тематика: „ Знания, настройки и привички по отношение на използването на тютюневи и никотинови произведения ” измежду учениците от 8-11 клас.

В изследването участваха 696 възпитаници от 8 до 11 клас от седем учебни заведения в област Русе: СУЕЕ „ Св. Константин Кирил Философ ”, СУ „ Христо Ботев ”, СУ „ Панайот Волов ” гр. Бяла, СУ „ Васил Левски ” гр. Ветово, ПГ по превоз, ПГСАГ „ Пеньо Пенев ”, НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “. Учениците отговаряха на 14 въпроса, свързани с използването на никотинови произведения - разпространяване, достъп и оценка на риска. Целта на проучването е да установи отношението на учениците към посочените феномени и степента на периодичност на използването на тютюневи произведения.

Резултати от изследването:

46,12% от участниците са декларирали, че са употребвали тютюневи произведения някога;

29,59% признават, че пушат редовно;

86,2% са осведомени с рисковете за тялото, които настъпват при постоянна приложимост на тютюневи изделия;

49,71% от участниците са употребявали електронни устройства за пушене;

42,9% от учениците са наясно, че използването на ел. устройства за пушене носят риск за здравето, както и стандартните цигари;

3,01% от запитаните са употребявали никотинови торбички (снус) „ постоянно “, 12,06% са опитвали, а в никакъв случай не са проявявали интерес – 81,03% от учениците;

Цялото изследване може да намерите на електронната страница на РЗИ- Русе.

Дейности, свързани с акцията във връзка Международния ден без тютюнопушене:

през целия интервал на акцията се организират просветителни лекции с видеопокази на тематика: „ Вредата от тютюнопушенето ” измежду възпитаници от 10 до 18 година в русенските училища;

разпространяване на осведомителни брошури измежду необятната общност и младежите в образователни заведения;

изнесена акциия на Консултативния кабинет за отвод от тютюнопушене за мониториране на издишвания въглероден монооксид и карбоксихемоглобин;

осъществяване на здравно – просветителни мериприятия с проява на „ Пушещата кукла Сю “ с възпитаници.

За всички искащи РЗИ - Русе целогодишно прави безвъзмездни съвещания в Кабинета за отричане от тютюнопушенето след авансово записване на тел.082610357.

РЗИ – Русе приканва пушачите да се включат в националното предизвикателство „ Да спечелим дружно! Един месец без никотин! “, проведено от Министерство на здравеопазването, взаимно със Сдружение „ България без пушек “ - [email protected].
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР