Международните усилия да се доставят модерни танкове на Украйна могат

...
Международните усилия да се доставят модерни танкове на Украйна могат
Коментари Харесай

Има танкове, няма танкове: Шолц държи ключа за Леопардите за Украйна, но чака Байдън

Международните старания да се доставят съвременни танкове на Украйна могат да зависят от Германия - само че тя чака Съединени американски щати да създадат първия ход, което не се случва.

Преди срещата на западните министри на защитата този петък в американската военновъздушна база " Рамщайн " в Германия, канцлерът Олаф Шолц е убеждаван да помогне на Украйна да получи най-хубавите в класа си немски танкове " Леопард 2 " в очакване на възможна пролетна атака. Причината: като се изключи че управлява личния си флот от танкове " Леопард " - и най-голямата стопанска система в Европа - Шолц би трябвало да утвърди даренията на други страни за създадените в Германия танкове.

Има упования, че скоро Германия може най-малко да разреши на съдружници като Полша и Финландия да изпратят своите „ Леопарди “ в Киев. А публични лица и дипломати в Берлин настояват, че канцлерът може даже да предложи да помогне на Украйна с образованието и поддръжката на " Леопардите ".

Но това е минимум евентуалното, което Германия ще направи за момента. Освен в случай че, несъмнено, Съединени американски щати също не са подготвени да изпратят танкове. Шолц уточни това в сряда, като не се ангажира с тематиката, когато беше притиснат на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

" Ние сме измежду тези, които вършат най-вече за военната помощ за Украйна “, сподели канцлерът, като изброи за близо четири минути военната техника, която Берлин към този момент е доставил или ще изпрати скоро - от системи за противовъздушна защита до бойни пехотни машини " Мардер ".

" Никога не вършим нещо единствено сами, а дружно с други, изключително със Съединените щати, които са доста значими в тази обща задача за отбрана на украинската самостоятелност и суверенитет ", добави той.

Това е линия, която немски публични лица повтарят през последните дни: Решението на Берлин за танковете " Леопард " е обвързвано с готовността на американците да изпратят личните си танкове М1 " Ейбрамс ". И въпреки всичко, макар че администрацията на президента Джо Байдън се готви да разгласи в петък нов огромен пакет от американски оръжия за Украйна, не се чака помощта да включва американски танкове.

Това провокира главоболие у европейските водачи като полския министър-председател Матеуш Моравецки, който желае да сътвори необятен съюз от страни, всяка от които да достави по няколко " Леопарда " на Украйна, което би довело до огромна бойна група от танкове.

Досега единствено Финландия е повдигнала обществено въпроса за опцията да взе участие в такава стратегия. Много други страни наподобява се въздържат, до момента в който мощната Германия остава настрани. Испания да вземем за пример, която има над 200 танка „ Леопард 2 “, към този момент съобщи, че въпросът за изпращане на някои от тези танкове в Украйна " не стои на дневен ред сега ", както съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес във вторник в Давос. Въпреки това дипломати от Европейски Съюз настояват, че страни като Испания надали биха могли да поддържат такава линия, в случай че Берлин - и Вашингтон - трансформират курса си.

В търсене на водач

Натискът върху Шолц се ускори, откакто предишния уикенд Англия разгласи, че ще изпрати свои лични бойни танкове „ Challenger 2 “ в Украйна. Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс привиква среща с министрите на защитата на страните от Източна Европа и Прибалтика в Естония в четвъртък, с цел да ускори в допълнение натиска върху Берлин.

Французите също обмислят да изпратят свои лични танкове „ Leclerc “ в Украйна в опит да дават на Берлин взаимна рамка за доставки на танкове.

" Темата е комплицирана и към момента не е решена в Париж. Но ние мислим за това ", съобщи пред " Политико " френски чиновник. " Ще забележим какво ще се реши на взаимното съвещание на френско-германския кабинет ".

Западните публични лица се притесняват, че на Украйна ѝ остава малко време, преди Русия да стартира нова, по-широка атака против Украйна, което евентуално ще наложи още доставки на танкове за подсилване на защитата на Киев.

" От месеци насам Шолц предизвестява да не се работи независимо във връзка с доставките на оръжие за Украйна ", споделя Катя Лайкерт, немски народен представител в комисията по външни работи от дясноцентристкия Християндемократически съюз, главната опозиционна партия в страната. " Но в този момент той прави тъкмо това: неговото съмнение да разреши на европейските си съдружници да доставят танкове " Леопард 2 " на Киев е рискова солова акция. "

Тя съобщи пред " Политико ": " Германия би трябвало да поеме водеща роля в европейска коалиция от страни, които да доставят бойни танкове " Леопард 2 " на Украйна.

Силни рецензии идват и от партията на Зелените, младши съдружен сътрудник в държавното управление, ръководено от социалдемократите на Шолц. В фино завоалиран напън за изпращане на танкове в Украйна външният министър от партията на Зелените Аналена Баербок съобщи по-рано тази седмица, че се надява срещата в Рамщайн в петък да " даде ход на решения, които ще оказват помощ на Украйна ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в Давос, че " главното обръщение " на срещата в Рамщайн ще бъде да се даде " по-съвременна поддръжка, по-тежки и по-модерни оръжия ".

Натискът върху Германия да направи повече пристигна и от Страсбург в сряда. Европейският парламент одобри необвързваща резолюция, в която приканва Шолц да образува интернационална коалиция за изпращане на “Леопарди “ " без по-нататъшно закъснение ". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи пред членовете на Екологичен потенциал: " Времето е в този момент. Украйна се нуждае от повече военно съоръжение. Твърдо поддържам доставката на танкове. "

Евентуален жест на Шолц за подкрепяне на образование за " Леопардите " или за създаване на верига за доставки за поддръжка, за който стана дума от публични лица и дипломати в Берлин в сряда, би могъл да има известно значение, като се има поради, че танковете се създават в Германия.

" Като цяло съществуването на аварийни елементи и обезпеченото логистично доставяне са от решаващо значение за успеваемостта на системата на основните бойни танкове, в това число да вземем за пример на възстановителни танкове за възобновяване на развалени танкове ", споделя Георг Льофман, доцент по военни науки в университета Уоруик.

Генерал Ражмунд Анджейчак, шеф на Генералния щаб на полските въоръжени сили, съобщи пред „ Политико “ в сряда, че украинците могат бързо да бъдат подготвени да употребяват западни танкове, като прикани сътрудниците на Киев да заобикалят ненужни забавяния.

" Това е решаваща точка на борбата сега ", сподели той, акцентирайки съветските старания в Соледар и Бахмут. " Така че в този момент или в никакъв случай. Ако не изпращаме, в случай че приказваме прекалено много, администрация, някакво закъснение - може да е прекомерно късно ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР