Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро

...
Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро
Коментари Харесай

Галъп: Международният имидж на САЩ се възстановява, ЕС остава суперсила

Международните политики на Русия и Китай се одобряват като по-скоро дестабилизиращи за света и в това отношение световните настройки не са се трансформирали спрямо последните няколко години. Регистриран е сериозен растеж в позитивните настройки към Съединени американски щати и най-голямата суперсила от ден на ден се приближава до позитивната част на скалата. Оттеглянето на Съединените щати от Афганистан беше фактор за това, само че не и основен. Ключовият фактор се оказва промяната на президента Тръмп. Европейски Съюз остава единствената от четирите огромни международни сили, която се приема обичайно положително в тази ранглиста и даже в допълнение усъвършенства своя резултат спрямо предходната година.

Това са някои от изводите и хипотезите от новото световно проучване на усещанията за интернационалните суперсили и техните политики, както и за резултата на отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан. Изследването е извършено от Световната асоциация " Галъп интернешънъл " в края на 2021 година Изследването покрива 45 страни по света и повече от 42 000 пълнолетни жители, представляващи към 2/3 от международното население.

Подобрението на световния облик на Съединени американски щати, спрямо предишни проучвания, най-вероятно е заради промяната в Белия дом. Изтеглянето от Афганистан сякаш не е изиграло особена роля за облика на Съединени американски щати. В самия Афганистан обаче отрицателните оценки по отношение на Щатите бележат растеж. Известен растеж на позитивните оценки се записва в някои европейски страни и в Латинска Америка. Оценките на самите американци за страната им се усъвършенстват и, въпреки че към момента са по-скоро отрицателни, означават най-високия резултат през последните години.

В световен мащаб (и очаквано) Съединени американски щати са възприемани в най-негативна светлина в Близкия изток, Русия и Западна Азия. Обратно, болшинството от хората в Индия и Африка виждат по-скоро стабилизиращ на резултат интернационалните политики на Америка. Хората в Русия (близо една трета от всички респонденти там) и в Европейския съюз наподобяват най-несигурни по тази тематика.

Глобалният чист резултат за Съединени американски щати - дялове на отговори " стабилизира " минус дялове на отговори " дестабилизира " - в този момент е -2. Преди три години беше -28.

Топ 5 страни, които считат, че интернационалните политики на Съединени американски щати стабилизират света са Виетнам (76% там споделят, че Щатите стабилизират света с интернационалните си политики), Албания (72%), Нигерия (72%), Филипините (71%), Кения (70%), Косово (70%) и Тайланд (64%).

Хората в Афганистан (72% споделят, че политиките на Съединени американски щати са дестабилизиращи), Сърбия (71%), Ирак (70%). Палестина (68%) и Пакистан (63%) са най-твърди в мнението си, че интернационалните политики на Съединени американски щати дестабилизират света.

 Снимка: Галъп

 Снимка: Галъп

Имиджът на Русия се резервира трайно отрицателен през последните години, въпреки че преди няколко години беше по-негативен. Една трета от участниците в световното проучване в този момент споделят, че интернационалните политики на Русия са стабилизиращи за света. Близо половината от интервюираните обаче считат, че политиките на Русия дестабилизират. Една четвърт не може да образува мнение. Така световната чиста стойност за Русия е -17.

Международните политики на Русия наподобява са одобрявани в най-голяма степен за дестабилизиращи от хората в Австралия, Съединени американски щати, Европа, Европейски Съюз (особено западните страни от Съюза) и Близкия изток. Респондентите в Индия въпреки това считат, че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи - даже в по-голяма степен от самите руснаци. Руските интернационалните политики са позитивно оценени и в Африка. Там обаче, както и в Съединени американски щати, Русия и Латинска Америка, хората са в това време и по-разколебани, защото дяловете на съмнение се равняват на към една трета от всички отговори.

Международните политики на Русия са одобрявани за най-стабилизиращи в Албания (86% там дават отговор позитивно), Виетнам (76%), Сърбия (64%), Казахстан (62%) и Индия (57%).

Топ 5 на най-големите дялове на отрицателни отговори са регистрирани в Украйна (74% там дават отговор негативно), Австрия (70%), Германия, Косово, Полша (69% отговори " дестабилизира " във всяка от страните), Чехия (68%) и Швейцария (66%).

Международните политики на Европейския съюз към момента са одобрявани като по-скоро стабилизиращи в международен мащаб. Европейски Съюз към момента остава единствената от четирите световни сили, която е в позитивната част на скалата (+18 чиста стойност съгласно настоящата вълна на изследване). Положителните оценки във връзка с ролята на Съюза в интернационалните отношение са по-скоро константни в последните годишни проучвания на международната Асоциация " Галъп интернешънъл ", въпреки и да са следени някои вариации. От друга страна опцията на Европейски Съюз да повлияе на международната политика доста в действителност не е толкоз сигурна.

В Русия и в Близкия изток обаче настройките очевидно се отличават от световната картина. Там са регистрирани обилни дялове на рецензия към Европейски Съюз.

Политиките на Съюза са оценени като най-стабилизиращи в Албания (82% там дават отговор така), Виетнам (78%), Колумбия (62%), Малайзия (60%) и Германия (59%).

Топ 5 на най-големите дялове на отговори " дестабилизира " са регистрирани в Палестина (57% там дават отговор негативно), Сърбия (51%), Афганистан, Ирак (48% и в двете държави), Русия (45%), Хонконг и Пакистан (44% и в двете държави).

Международните политики на Китай също са одобрявани като по-скоро дестабилизиращи за света (-18). В най-голяма степен политиките на Китай са оценени като дестабилизиращи в Австралия (с болшинство от 80% от всички отговори), Индия, Близкия изток, Европа (значително по-големи дялове в Европейски Съюз и изключително в западните страни от Съюза) и Съединени американски щати.

Хората в Африка и до известна степен в Русия виждат по-скоро стабилизираща роля в китайските интернационалните политики. Отношението на руснаците по този въпрос демонстрира и друга забавна тенденция - две пети от респондентите там се двоумят и не могат да формулират точна оценка за интернационалните политики на Китай.

Топ 5 най-големи дялове на позитивни настройки към интернационалните политики на Китай са регистрирани в Албания (79% там дават отговор положително), Кения (64%), Малайзия (64%), Нигерия (64%) Пакистан (58%), Сърбия (56%) и Тайланд (53%).

Топ 5 страни, които преглеждат интернационалните политики на Китай като по-скоро дестабилизиращи за света са Република Корея (88% там дават отговор " дестабилизиращи " ), Виетнам (82%), Австралия (80%), Австрия (72%)и Швейцария (71%).

Оттеглянето на Съединени американски щати от Афганистан

Макар и да получи необятен публичен отзив по света, решението на Джо Байдън за цялостно отдръпване на военните елементи на Съединени американски щати от Афганистан не оказва сериозен резултат върху международните настройки към Съединени американски щати като цяло. Мнозинството от участниците в проучването по света не показват смяна в настройките си.

Все отново, 21% са си трансформирали мнението за Съединени американски щати след изтеглянето им от Афганистан - в положителна или отрицателна посока.

Най-голяма смяна на настройките е записана в Индия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Близкия изток. Повече от 40% от респондентите в Индия са формирали ново мнение за Съединени американски щати след отдръпването от Афганистан. Променените настройки са равно разграничени сред положителни и отрицателни оценки.

Същото се отнася и до една трета от респондентите в Близкия изток. Ръстът на по-скоро отрицателните настройки във връзка с Съединени американски щати въпреки всичко е по-видим, изключително в самите Съединени американски щати, само че и в западните страни от Европейски Съюз.

 Снимка: Галъп

Кънчо Стойчев, президенти на международната Асоциация " Галъп интернешънъл ":

" Още в своя начален стадий новата мултиполюсна политическа конструкция на света може да еволюира до добре познатия и към този момент изпитан двуполюсен модел, с който се характеризираше Студената война. Настоящите интернационалните напрежения изтикват от ден на ден Европейски Съюз напълно в сянката на Съединени американски щати, а Русия е от ден на ден и повече пакетирана с Китай. Но това са две разнообразни конвергенции - в първия случай има ясно изразена водеща мощ, до момента в който във втория става дума по-скоро за споделена власт, което разрешава доста повече еластичност и мощ. Западът, несъмнено воден от Съединени американски щати, към момента има късмет да не избута Русия към Изтока, само че наподобява, че неналичието на мъдрост и чувство за превъзходство надвиват ".

Къде сме ние? Традиционно най-близки до Европейски Съюз. По-близки до Русия (в съпоставяне със САЩ), само че и все по-критични. Традиционно непознаващи Китай.

Политиките на четирите световни сили

Европейският съюз остава суперсилата, чиито политики се считат за най-стабилизиращи за света в нашата страна. Половината (49%) от участвалите в проучването наши сънародници дефинират политиките на Съюза като стабилизиращи. 22% дават по-скоро отрицателни оценки за интернационалните политики на Европейски Съюз, а 29% от българите се двоумят.

Макар в очите на българите Европейски Съюз да резервира позицията си като силата, която в най-голяма степен оказва стабилизиращо въздействие на света, увереността в това наподобява разколебана. Нетната стойност по този индикатор у нас беше +36 предходната година. Сега е +27. В края на 2019 година пък чистата стойност на оценките на българите за Европейски Съюз като стабилизиращ фактор в интернационалната политика беше +55.

Отношението към резултата на политиките на Европейски Съюз у нас са близки до междинните в Европа. Съседните ни страни отношението към политиките на Европейски Съюз също е по-скоро удобно. Изключение прави Сърбия, където отговорите " дестабилизира " са една втора от всички отговори, а една трета виждат стабилизиращ резултат в интернационалните политики на Европейски Съюз.

За българското общество наподобява най-трудно да образува ясна позиция във връзка с въздействието на интернационалните политики на Руската федерация. Показателно за това е, че най-голямото струпване на отговори на въпроса за Русия е към опцията " не мога да преценява " - 37%. 30% са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света, а 33% са на противоположната позиция.

За година настройките у нас към интернационалните политики на Русия са очевидно влошени. Нетната стойност на оценките за политиките на Русия у нас в този момент е -3. Година по-рано беше +17.

На Балканите най-високи са дяловете на отговорите " стабилизира " в Албания (86%) и Сърбия (64%). Най-убедени, че Руската федерация дестабилизира света с политиките си са жителите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% " дестабилизира " ). Това слага нашата страна по-скоро " в средата " в оценките си към политиките на Русия.

В страната ни към момента няма и доста ясно построена визия за интернационалните политики на Китай. 19% от пълнолетните българи считат, че Китай стабилизира света със своите интернационалните политики, 34% виждат по-скоро дестабилизиращ резултат. Близо половината от запитаните у нас обаче не могат да дадат отговор (47%). Това е и най-високият дял на съмнение регистриран в цялото проучване изобщо.

В съпоставяне с предходната година делът на колебаещите се даже е повишен (макар и минимално). Преди година 19% от българите намираха интернационалните политики Китай за стабилизиращи, а 35% за дестабилизиращи за света. 45% не можеха да образуват мнение. Нетната стойност в този момент е -15. Преди година беше -16. Преди това пък се записаха и позитивни стойности.

В нашия район политиките на Китай са оценени по-скоро като стабилизиращи в Албания (79% " стабилизира " ) и Сърбия (56% " стабилизира " ). Гражданите на Косово (63% отговори " дестабилизира " ), Румъния (56% " дестабилизира) и Босна и Херцеговина (47% " дестабилизира) са по-скоро на сериозни позиции.

Според българите, интернационалните политики на Съединени американски щати по-скоро дестабилизират света - 53% от запитаните у нас считат по този начин. 16% са на противоположното мнение. Една трета на могат да преценяват. Преди година 19% от българите смятаха, че Щатите стабилизират света, 55% виждаха дестабилизиращ резултат в интернационалните политики на Съединени американски щати, а 26% не можеха да преценяват. Така чистата стойност на оценката на политиките на Съединени американски щати у нас е на практика непроменена - -36 предходната година и -37 в този момент.

Изглежда, че за една година съотношението на отговорите е по-скоро непокътнато и най-съществената смяна във връзка с Съединени американски щати - по този начин и за останалите суперсили - се показва в растеж на отговорите, регистриращи съмнение.

От страните в нашия район най-критично ориентирани към Щатите са респондентите в Сърбия (71% отговори дестабилизира) и в Босна и Херцеговина (59% дестабилизира). На противоположната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира). В Румъния мненията са по-скоро разграничени - 41% от запитаните там считат, че Съединени американски щати стабилизират света с интернационалните си политики, а 42% виждат по-скоро дестабилизиращ резултат.

 Снимка: Галъп

 Снимка: Галъп

Нагласите на българите след отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан

16% от българите са трансформирали отношението си към Съединени американски щати след отдръпването им от Афганистан. 10% са трансформирали своите настройки в позитивна посока, а 6% в негативна. Така, въпреки и да не се е отразило доста в цялостните усещания на българите за Съединени американски щати, отдръпването им от Афганистан е по-скоро добре признато. Въпреки това, повече от половината от българите остават с непроменени позиции след решението на Джо Байдън да приключи американското военно наличие в Афганистан - 11% резервират своите положителни настройки, а 41% остават на сериозни позиции. Една трета се двоумят по какъв начин да отговорят.

Нагласите по този въпрос у нас са малко по-благоприятни от междинните за Европейски Съюз. Общо за Съюза отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан също не трансформирало доста отношението към Щатите. Общо 21% % от запитаните в Европейски Съюз споделят, че са трансформирали настройките си. Делът на тези, които са трансформирали отношението си в отрицателна посока, обаче е по-висок - 12% от всички запитани. 9% пък са с по-благоприятно отношение към Съединени американски щати след отдръпването от Афганистан.

 Снимка: Галъп

Данните са част от обичайното годишно проучване " В края на годината " на Асоциацията " Галъп интернешънъл " по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година Изследването се организира всяка година оттогава. Тази година то бе извършено в 45 страни по света.

Региони:

Европейски Съюз Общо + Швейцария - включва Европейски Съюз Изток и Европейски Съюз Запад и Швейцария

Европейски Съюз Запад + Швейцария - Австрия, Германия, Италия, Испания, Обединено кралство и Швейцария

Европейски Съюз Изток - България, Чехия, Полша, Румъния

Европейски страни отвън Европейски Съюз - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Молдова, Сърбия, Украйна

Латинска Америка - Аржентина, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу

Близък изток - Ирак, Йордания, Палестина

Източна Азия - Хонконг, Индонезия, Япония, Малайзия, Република Корея, Тайланд, Виетнам

Западна Азия - Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Пакистан, Турция

Африка - Нигерия, Гана, Кения

Размер на извадката и способ на регистрация:

Общо 42 212 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2021 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период - 95%.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР