Международните клинични изследвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт" започнаха в

...
Международните клинични изследвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт" започнаха в
Коментари Харесай

Започват изследвания на еднофазна ваксина Спутник Лайт

Международните клинични проучвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт " започнаха в Москва, заяви ТАСС, като цитира известие на кмета на съветската столица Сергей Собянин в блога му.

"Днес започваме интернационалните клинични проучвания на имунизацията "Спутник Лайт ". Новият препарат, създаден от института "Гамалея ", би трябвало да в профил главния минус на класическата ваксина "Спутник V " - съществуването на две дози, които се инжектират на пациентите в период от няколко седмици. За имунизиране със "Спутник Лайт " е нужно единствено едно посещаване в поликлиниката. Имунитет стартира да се основава след седмица и доближава максимума си четири седмици след имунизиране ", написа Собянин.

Шест хиляди души ще вземат участие в тестванията на имунизацията - три хиляди в Русия и още три хиляди в ОАЕ.

"Спутник Лайт " към този момент е минал първа фаза на тествания. Всички имунизирани са построили имунитет против COVID-19. Официални точни оценки на успеваемостта на имунизацията обаче още няма. Според шефа на съветския Фонд за директни вложения Кирил Дмитриев успеваемостта е от 73 на 100 до 85 на 100.

В Москва всеки искащ пълновръстен жител може да се ваксинира със "Спутник лайт ", в случай че няма медицински противопоказания и не е имунизиран със "Спутник V ", показва ТАСС.

Според шефа на центъра "Гамалея " Александър Гинцбург имунитетът против COVID-19 след имунизиране със "Спутник лайт " трае 4-5 месеца. Той също по този начин бе споделил, че за разлика от "Спутник V " еднофазната ваксина единствено намалява вероятността от развиване на тежка форма на болестта, само че не изключва зараза.

Междувременно съветският заместник-министър на опазването на здравето Алексей Кузнецов сподели, че се разисква осъществяване на клинични проучвания на "Спутник V " при деца и юноши.

Антитела към новия ковид са се формирали при всички доброволци на възраст от 18 година до 60 година, взели участие в пострегистрационните проучвания на съветската ваксина "Епиваккорона ", заяви ТАСС.

Агенцията цитира изявление пред телевизионния Първи канал на Александър Рижиков, завеждащ отдел по зоонозни инфекци и грип в съветския държавен теоретичен център по вирусология и биотехнологии "Вектор ".

Рижиков добави, че при доброволците на възраст над 60 година имунологичната успеваемост на имунизацията е 94 на 100. "Това е прелестен индикатор за тази възраст ", сподели той.

Ваксината против Ковид-19 на центъра "Вектор " получи позволение за клинични тествания в края на юли предходната година и бе записана през октомври в Русия. През ноември започнаха пострегистрационните й проучвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР