Международни гости, качествени събития, премиери и вълнуващи филми - това

...
Международни гости, качествени събития, премиери и вълнуващи филми - това
Коментари Харесай

26-ият международен София Филм Фест с хибридна програма

Международни посетители, качествени събития, министър председатели и вълнуващи филми - това чака киноманите по време на 26-ото издание на фестивала " София Филм Фест ".

Официалното разкриване е на 10 март с премиерната за България прожекция на най-новия филм на Клер Дени - " Двете страни на острието " с Жулиет Бинош в основната роля. Филмът ще открие фестивала по време на френското председателство на Европейския съюз. Прожекциите ще продължат до края на март.

" Ние се научихме в пандемични години да бъдем гъвкави. Отново фестивалът ще бъде хибриден, т.е. част от филмите могат да бъдат налични онлайн, само че за разлика от последните две години сме поканили много повече посетители. Хората към този момент желаят да пътуват, омръзна им да бъдат затворени, имат потребност от контакти. Есенното издание на фестивала потвърди това. Всички филми с посетители се трансфораха в събитие и се надяваме, че и тази година ще е по този начин. ", акцентира шефът на фестивала Стефан Китанов.

За 20-и път интернационално жури ще дефинира Голямата премия в конскурса за първи или втори игрален филм " София - град на киното ".

Председател на журито е българската режисьорка Иглика Трифонова. Тя ще получи и Наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството.

Украинският режисьор Олег Сенцов и забележителният създател Лех Майевски също са част от журито.

" Предизвикателствата постоянно са едни и същи, конфигурацията от членовете на журито е друга. Първо би трябвало ние да се сработим и да се опитаме да открием най-значимите филми, преодолявайки от време на време и персонални желания. Хората в журито са обещаващи персони. Вълнението е огромно. 12-те кино лентата, които съставляват главната стратегия, биха създали чест на всеки един фестивал. ", означи Иглика Трифонова.

На тазгодишното издание на " София Филм Фест " има филми от Япония, Иран, Дания, Съединени американски щати, Русия, Украйна.

" Дълбоко имам вяра в силата на изкуството и в такива моменти. Разбира се, няма най-гениален филм, който е спрял войната, за жал, само че смяната на настройките, опитът да отрезвим тези неща в себе си, които проучваме във филмите и които ни вършат недобри хори, всичко това ще гледаме доста по-болезнено този път, на този фестивал. ", показа Трифонова предвид на рецесията в Украйна.

Няколко български кино лентата ще имат показване на фестивала. Сред тях са " Смирен " с режисьор Светослав Драганов и " Януари " с Андрей Паунов.

Традиционно има и музикална стратегия на фестивала, като тази година ще бъде напълно българска. Особено усещане съгласно шефа на фестивала Стефан Китанов вършат " Воев " за българския музикант и стихотворец Димитър Воев, както и " Срещу времето " за група " Фактор ".

Международният кино фестивал " София Филм Фест " е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите кино събития в Централна и Източна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР