Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи снощи оценката си

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи снощи оценката си
Коментари Харесай

Standard & Poor's понижи рейтинга на Аржентина до избирателен дефолт

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s намали нощес оценката си за кредитоспособността на Аржентина в задгранична и национална валута до ниво " изборен дефолт ".

" На 28 август аржентинското държавно управление едностранно удължи периодите за погасавяне на краткосрочните държавни облигации. Според нашите критерии това на процедура е дефолт ", се показва в известието.

Standard & Poor`s отбелязва, че " защото новите условия са влезнали в действие неотложно, то дефолтът е бил премахнат ". " Поради тази причина планираме на 30 август да повишим дълготрайните рейтинги до " ССС- " (латински букви), а краткосрочните рейтинги - до " С ", " се добавя в известието, оповестено късно нощес от Standard & Poor`s.

В сряда министърът на финансите на Аржентина Ернан Лакунса заяви, че държавното управление е решило да стартира договаряния с Международния валутен фонд (МВФ) за разсрочване на дълга, а също и да отсрочи периодите за изплащането по краткосрочни облигации на юридически лица.

Пазарите реагираха негативно на настояването на Аржентина да разсрочи дълга си от 57 милиарда $ към МВФ и през вчерашния ден при закриването на фондовата борса в Буенос Айрес показателят Мервал изгуби 5,79 на 100 и спадна до 23 984,23 пункта. Акциите на аржентински компании, търгувани в Ню Йорк и в Европа, също претърпяха загуби, осведомиха редица профилирани уеб сайтове, представени от Агенция Франс Прес.

Икономическата обстановка в Аржентина се изостри след първичните избори за президент от 11 август, на които победи опозиционният претендент Алберто Фернандес. Според най-новите данни за него са дали своят вот 47,65 % от гласоподавателите. Действащият държавен глава Макри е бил подсилен от 32,08 на 100 гласовете. След оповестяването на тези резултати курсът на аржентинското песо по отношение на щатския $ внезапно се намали, а водещият показател Мервал на аржентинската фондова борса спадна с 38 %.

Агенция Fitch намали суверенния рейтинг на Аржентина от " Б " до " ССС ", а Standard & Poor`s - от " В " до " В- ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР