Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Standart&Poor`s и Fitch повишиха оценката си за България

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута до `BBB-/A-3` от `BB+/B`. Повишената оценка на анализаторите отразява усилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната агресия на износа и повишаването на спестяванията. Според S&P Global Ratings рисковете, свързани със основна и неочаквана смяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност директните задгранични вложения, са намалели доста. Публичните финанси също са оценени като постоянни и защитаващи валутния режим, оповестиха от Министерство на финансите.
Стабилната вероятност демонстрира съществуването на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Очакванията за растежа на стопанската система са усъвършенствани, а фискалната политика е оценена като консервативна.
Сред факторите, които биха довели до повишение на кредитния рейтинг на България в идващите 24 месеца, от S&P Global Ratings включват ускорение на икономическия напредък, продължаващо понижаване на необслужваните заеми, повишение на фискалните буфери, както и при присъединение на лв. във Валутен механизъм II (ВМ II), което би засилило доверието в паричната политика. Рейтинговата организация би подхванала отрицателни дейности по рейтинга при съществуване на напън върху платежния баланс на страната, по-ниски упования за икономическия напредък и утежняване на обществените финанси, допълват още от ведомството.
Междувременно интернационалната рейтингова организация „ Fitch “ също увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута на `BBB` от `BBB-`. Перспективата и на двата индикатора е постоянна. Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България във връзка с външните финанси, като представянето на страната надвишава междинното по стандартите за категорията `BBB`.
От „ Fitch” означават, че през 2016 година България е чист външен заемодател (8.6% от БВП) и се чака позицията да продължи да се усъвършенства. Излишъкът по настоящата сметка е оценен на 3.4% от Брутният вътрешен продукт, приблизително за интервала 2017-2019 година, подсилен от повишението на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа. Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата организация е обвързван със усилването на външните буфери на страната. Външните запаси съставляват 49.7% от Брутният вътрешен продукт, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 година, които обезпечават съответно покритие за поддържане на режима на валутен ръб.
От „ Fitch " правят оценка, че главните фактори, които самостоятелно или групово биха могли да допринесат за повишение на рейтинга на страната, са повишаването на капацитета за напредък на стопанската система в средносрочен небосвод и ускоряването на нейната конвергенция по отношение на равнищата на приходите от страните с по-висок рейтинг. Факторите, които биха повлияли в отрицателна посока, включват съществуването на външни несъответствия, като да вземем за пример задълбочаване на недостига по настоящата сметка и утежняване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в региона на обществените финанси би представлявало съществуването на висок бюджетен недостиг, който ще утежни упованията за развиването на дълга, както и съществуването на основни отговорности по линия предприятията, които са държавна благосъстоятелност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР