Международната рейтингова агенция Мудис потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

...
Международната рейтингова агенция Мудис потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България
Коментари Харесай

Мудис: България може да отложи приемането на еврото

Международната рейтингова организация " Мудис " удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България Baa1 със постоянна вероятност, оповестиха от Министерството на финансите. Според разбора на организацията нашата страна към момента може да извърши задачата си за приемане на еврото от 2024 година, само че в главния си сюжет позволява, че този развой евентуално ще бъде отсрочен най-малко до 2025 година.
Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при възстановяване на вероятностите за стопански напредък в дълготраен проект в следствие от усъвършенствания в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединението на страната ни към еврозоната. От друга страна би влошила оценката си за България при трайно утежняване на бюджетната й позиция, вероятностите пред дълготрайния стопански напредък, както и при крах в завършването на процеса по присъединението към еврозоната.
От " Мудис " считат, че инфлацията у нас ще се намали до 6% в края на 2023 година при 14,3% в края на 2022 година В сходство с нуждата от осъществяване на Маастрихтските критерии упованията на организацията са, че бюджетният недостиг ще остане постоянен към 3% от Брутният вътрешен продукт през 2023 и 2024 година, а държавният дълг леко ще се усили до 23,8% и 24,7% от Брутният вътрешен продукт, надлежно в края на 2023 и 2024 година, запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.
Анализаторите от " Мудис " правят оценка, че макар възходящите индустриални и потребителски цени наличните данни за България към ноември 2022 година демонстрират, че индустриалното произвеждане и частното ползване в страната са релативно устойчиви на тези шокове. Рейтинговата организация чака действителният напредък на Брутният вътрешен продукт да възлезе на 2,7% през 2022 година, след което да се забави до 1,4% през 2023 година
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР