Международната рейтингова агенция Мудис(Moody`s) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

...
Международната рейтингова агенция Мудис(Moody`s) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България
Коментари Харесай

Moody`s: Приемането на еврото в България е по-вероятно да бъде отложено

Международната рейтингова организация " Мудис " (Moody`s) удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България със постоянна вероятност, оповестиха от Министерството на финансите.

Според Moody`s България към момента може да извърши задачата си за приемане на еврото от 2024 година, само че в главния сюжет за страната е заложено, че този развой евентуално ще бъде отсрочен най-малко до 2025 година.

Потвърждаването на рейтинга Baa1 на България регистрира следните основни фактори:

Очакванията на Moody`s, че енергийна рецесия в Европа няма да отслаби значително икономическата и фискалната позиция на страната.

Подкрепата за кредитния профил на България, произлизаща от вероятността за приемане на еврото, макар риска от закъснение на приемането след 2024 г.

Рисковете за успеваемостта и напредъка на държавното управление по основни цели, произлизащи от продължителния вътрешнополитически застой в страната.

Стабилната вероятност отразява упованията на Moody`s за релативно слабото съмнение на главните стопански и фискални индикатори на страната през идващите 12 до 18 месеца. Тя също по този начин отразява салдото на рисковете сред евентуалните негативни резултати върху кредитния профил, произлизащи от

политическата обстановка в страната, и евентуалните позитивни резултати от възможното приемане на еврото.

Анализаторите от Moody`s правят оценка, че макар възходящите индустриални и потребителски цени, наличните данни за България към ноември 2022 година демонстрират, че индустриалното произвеждане и частното ползване в страната са релативно устойчиви на тези шокове.

Moody`s чакат действителният напредък на Брутният вътрешен продукт да възлезе на 2.7% през 2022 година, след което да се забави до 1.4 % през 2023 година и показват, че тези оценки са измежду най-стабилните темпове на напредък спрямо останалите европейски страни през тази година.

Отбелязана е също способността на държавното управление да даде поддръжка на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция, като значим фактор, който изяснява за какво Moody`s не чака енергийната рецесия да има обилни и трайни стопански последици върху българската стопанска система.

От рейтинговата организация считат, че инфлацията ще се намали до 6% в края на 2023 година, по отношение на 14.3 % в края на

2022 година. В сходство с нуждата от осъществяване на Маастрихтските критерии, упованията на организацията са, че бюджетният недостиг ще остане постоянен към 3 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 и 2024 година, а държавният дълг леко ще се усили до 23.8 % и 24.7 % от Брутният вътрешен продукт, надлежно в края на 2023 и 2024 година, запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

Липсата на постоянна ръководеща коалиция, през по-голямата част в интервала от април 2021 година до сегашния миг, е довела до повишение на рисковете, свързани с провеждането на основни за страната политики и би могла също да усложни опцията на държавното управление за реакция при съществуването на непредвидени събития.

Анализаторите означават, че служебното държавно управление се е оказало дейно в укрепването на различните направления за доставка на газ през Гърция и Турция, както и различни доставки на природен газ, най-много от Азербайджан.

Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при съществуването на усъвършенстване в вероятностите за растежа в дълготраен проект, произлизащи от усъвършенствания в инфраструктурата и институционалната среда, както и присъединението на страната към еврозоната. Moody`s означават, че биха намалили рейтинга при трайно утежняване на мощната бюджетна позиция на страната, вероятностите пред дълготрайния стопански напредък, както и при крах в завършването на процеса по присъединението към еврозоната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР