Международната разследваща група Bellingcat и независимото руско издание The Insider

...
Международната разследваща група Bellingcat и независимото руско издание The Insider
Коментари Харесай

Bellingcat: Делото срещу детективите, помагали на Навални, потвърждава, че отровителите са от ФСБ

Международната проверяваща група Bellingcat и самостоятелното съветско издание The Insider разгласиха фрагменти от делото против тримата руснаци, обвинени, че са помагали на опозиционера Алексей Навални да проверява отровителите си. Журналистите означават, че оповестените документи удостоверяват, че покушението против него е осъществено от чиновници на Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ).

" Резултатите от извършените оперативно-издирвателни дейности свидетелстват, че нелегално получените и предадени данни за чиновници на ФСБ след това са били оповестени от медии, което е довело до значително нарушение на правата и законните ползи на жители или организации, или закриляни от закона ползи на обществото или страната ", се споделя в един от фрагментите от делото.

На 1 ноември изданието Baza писа, че Катков, Зеленцов и Зайцев са основали детективската организация " Лекс Гранд ". Според неназован източник от съветските правоохранителни органи, тримата са издирвали данни, като са се опирали на телефонните номера на проучваните лица. За задачата те са употребявали и подправени документи на полицейски чиновници. Уточнява се, че са намирали клиенти в даркнет.

Според информация от следствие на публицисти от The Insider, Bellingcat, CNN, Der Spiegel, извършено в края на 2020 година, в отравянето на Навални са забъркани 8 оперативни чиновници на ФСБ, които от 2017 година са го следили.

По-късно Навални разгласява запис на телефонен диалог с един от тях - Константин Кудрявцев, коя в действителност признава, че взел участие в интервенцията за отравянето на опозиционера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР