Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - носител

...
Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - носител
Коментари Харесай

ICAN: Светът е изправен пред сериозен риск от ядрена война

Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN) - притежател на Нобелова премия за мир, предизвести, че " една година след нахлуването на Русия в Украйна " светът е изправен пред сериозния риск да бъдат употребявани нуклеарни оръжия.

" В седмицата, в която означаваме една година от началото на пълномащабното, брутално навлизане на Русия в Украйна, Даниел Хогста, изпълнителен шеф на Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия, предизвести, че светът е изправен пред сериозен риск да бъдат употребявани нуклеарни оръжия за първи път от 1945 година насам ", обявиха от ICAN.

Хогста съобщи, че Русия неведнъж е отправяла " очевидни и завоалирани закани " за потребление на нуклеарни оръжия в Украйна и съществува все по-голям риск това да се случи вследствие на войната.

" Съществува възможност за някаква неверна преценка или Русия да отговори на някаква възприета опасност, която Москва вижда ", сподели Хогста.

" Колкото по-дълго Русия реши да продължи нашествието и военните си интервенции, толкоз по-вероятно е нуклеарните оръжия да станат по-голяма част от този спор. Това е нещо, към което светът би трябвало да се отнася доста съществено. "

Отговор на прекратяването на контракта от страна на Русия

Хогста реагира на изказването на съветския президент Владимир Путин от тази седмица, че Москва стопира осъществяването на последния останал контракт за надзор на въоръженията със Съединени американски щати – Нов СТАРТ.

" Решението на президента Путин да прекрати осъществяването на контракта Нов СТАРТ от страна на Русия е рисково и неразумно и би трябвало да бъде наказано ", съобщи Хогста.

" Защо президентът Путин го направи в този момент, е въпрос, на който единствено той може да отговори, само че акцентира по какъв начин по този начин нареченото нуклеарно въздържане, което надалеч не подсигурява сигурност, ни оставя на милостта на персоналните решения на водачите на нуклеарни страни като Путин. "

Ръководителят на ICAN, която през 2017 година получи Нобелова премия за мир, съобщи, че е значимо да се помни, че рецесиите могат да оферират благоприятни условия за пробив, като уточни Кубинската ракетна рецесия през 1962 година

След това опълчване сред Съединените щати и някогашния Съветски съюз интернационалните договаряния доведоха до Договора за частична възбрана на нуклеарните опити, а по-късно и до Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО!.

Хогста сподели: " Фактът, че една нуклеарна страна, Русия, употребява опасността от нуклеарните си оръжия, с цел да улесни нашествието в прилежащата си неядрена страна, акцентира изключителната нужда от изцяло нуклеарно разоръжаване.

" Договорът за възбрана на нуклеарните оръжия е единственият контракт, който не разрешава всички нуклеарни действия, в това число нуклеарните закани, и той притегля от ден на ден поддръжка. "

Ръководителят на ICAN съобщи, че Договорът за възбрана на нуклеарните оръжия към този момент има 92 подписали страни и 68 ратификации - същият брой, който ДНЯО е имал две години след влизането си в действие.

" Договорът за възбрана на нуклеарните оръжия обезпечава рамката за разоръжаване, а идната среща на върха на Г-7 в Хирошима дава идеалната опция да се даде началото на нов подтик за унищожаване на тези оръжия ", сподели ръководителят на ICAN.

" Лидерите на Г-7, които или разполагат с нуклеарни арсенали, или поддържат потреблението на нуклеарни оръжия, би трябвало да показват благонадежден проект за това по какъв начин имат намерение да реализират прогрес в нуклеарното разоръжаване и да накарат водачите на останалите нуклеарни страни да седнат на масата за договаряния. "

ICAN е основана в Женева коалиция от неправителствени организации в 100 страни, която предизвиква придържането към и използването на Договора на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР