Международната група Nonument тази есен ще представи артистичен проект на

...
Международната група Nonument тази есен ще представи артистичен проект на
Коментари Харесай

Международна група привлича внимание към паметника на Бузлуджа с арт проект

Международната група Nonument тази есен ще показа артистичен план на паметника Бузлуджа, чиято цел е да притегли вниманието към неприятното положение на монумента. След това те ще пуснат виртуален модел на паметника, който са подготвили след работа на терен тази пролет, оповестява " Гардиън ".

Nonument към този момент са основали база данни от близо 120 архитектурни обекта, които са изоставени, нежелани или забравени. За задачата те изследват карти и архиви в разнообразни страни, а един от крайните резултати ще бъде книга, която ще бъде оповестена до края на годината. Групата назовава тези обекти nonument (букв. не-паметник - бел. ред .), а с напъните си нейните членове се пробват да ги поддържат живи.

Инициатори на плана, както и създатели на името на групата, са Неша Томшич и Мартин Бричей Барага, само че те работят взаимно с разнообразни интернационалните актьори и откриватели. Тази пролет те идват в България и документират паметника на Бузлуджа, чието положение стартира да се утежнява през 90-те години. Помага им група специалисти от Кипър. Паметникът и прилежащите му територии са фотографирани с дронове и сканирани с лазер.

С развой на изследване и събиране на данни, прочут като фотограметрия, екип с началник Георгиос Артопулос ще сътвори цифров модел на паметника, който ще може да бъде употребен с очила за виртуална действителност и смарт телефони. Групата отбелязва, че макар защитата, сложена за да предотвратява разграбването на паметника, той безусловно се разпада. А мощните ветрове и снежни стихии забързват този развой.

" Специалността ми е архитектура, тъй че съм виждал доста бетон през живота си. Това е най-некачественият бетон, който съм виждал. Той не може да издържи на изискванията на околната среда, споделя Артопулос.

 Покривът на паметника, погледнат от вътрешната страна.
© Юлия Лазарова, foton.bg

Покривът на паметника, погледнат от вътрешната страна.

Тази есен Nonument ще показват артистичната си интервенция в паметника на Бузлуджа. Те възнамеряват да създадат неговия виртуален модел обществен. Томшич и Барага споделят, че не не са сигурни дали постройката ще бъде непокътната, само че се надяват, че посредством работата си ще оказват помощ да се запази най-малко историята на мястото. Най-малкото те ще запазят цифрово пространството, с цел да хората могат да го виждат.

Паметникът на Бузлуджа е издигнат през 1981 година, с цел да означи 90-годишнината от провеждането на учредителния конгрес на Българската социалистическа партия през 1891 година Открит е на 23 август същата година от Тодор Живков. Използван основно по време на обичайния събор на Българската комунистическа партия на Бузлуджа при започване на август. В него са се организирали конференции, държали са се речи, изнасяли са се отчети. Към празненствата е била включена и младежка дискотека във вечерта преди формалното разкриване.

В средата на този месец беше оповестено, че паметникът ще получи безплатно финансиране в размер на 185 хиляди $ от американската фондация Getty, с цел да бъде направен проект за неговата консервация. Финансирането за Бузлуджа ще се употребява за правене на предпроектно изследване и абстрактен план. За тази цел ще бъде основана цифрова база данни, в това число настоящи чертежи.

 Вътрешността на паметника.
© Юлия Лазарова, foton.bg

Вътрешността на паметника.

С финансирането ще бъде извършено предпроектно изследване. Състоянието на носещата структура ще бъде изследвано, с цел да се пресметна до каква степен тя може да бъде укрепена. На тази база ще бъде направен абстрактен план за консервация. Той ще бъде приключен през септември, 2010 година и ще включва бизнес проект по какъв начин паметникът ще може да се самоиздържа и да носи доходи.

Още за Nonument

Друг план на Nonument е обвързван с така наречен " Пионерска железница " в Любляна. Тя е открита през 1948 година, с цел да поддържа интереса на младите към тази област и да ги приготвя за служащи в областта на железопътните услуги. Така към 20 деца ръководят парен локомотив. Тя обаче работи едвам няколко години и затваря изцяло през 1954 година Благодарение на Nonument една вечер благодарение на фенери, звукова апаратура и актьори, носещи светещи тръби, влакът оживява. В същото време феновете чуват аудиозаписи на част от пионерчетата.

 Паметника на Бузлуджа.
© Юлия Лазарова, foton.bg

Паметника на Бузлуджа.

За Томшич и Барага положението на част от социалистическите паметници в Източна Европа въплъщава избран тип спор, който към момента живее в обществото и постоянно заради него те не са съхранявани. Нещо повече, те са оставени изцяло на разрухата.

Групата обаче не работи единствено в Източна Европа. Първата им намеса е в Съединени американски щати. Те вдъхват нов живот и на шадраван в Балтимор, щата Мериленд. Той се намира на площад " Маккелдин " който е открит през 1982 година и се е трансформирал в място на сбирки за митинги - през 2001 година и през 2011 година Първият път за принуждение против чернокожи, а вторият - като част от придвижването " Окупирай Уолстрийт ".

Фонтанът е опустошен през 2016 година, само че с помощта на професора по образни изкуства в университета в Мериленд Лиза Морел, интервюирала хора, с цел да събере мемоари от мястото, и 3D моделът на Nonument през днешния ден съществува приложение, с помощта на което всеки може да види по какъв начин е изглеждало мястото и да чуе историята му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР