Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poors повиши перспективата

...
Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poors повиши перспективата
Коментари Харесай

S&P повиши на положителна“ перспективата пред кредитния рейтинг на НЕК

Международната организация за кредитен рейтинг Standard & Poor " s увеличи вероятността на креситния рейтинт на Националната електрическа компания (НЕК) на " позитивна ", заради възстановяване на кредитните индикатори. Потвърден е и дълготрайния кредитен рейтинг на ВВ-, оповестиха от НЕК.

Това на процедура значи, че при идната оценка, има огромна възможност кредитния рейтинг да НЕК да бъде нараснал.

S&P регистрира сензитивно възстановяване на кредитното положение на НЕК, което се показва в нараснали бизнес резултати и понижена кредитна експозиция. Същевременно нисковъглеродното произвеждане на НЕК е изключително значимо за ролята на компанията в енергийния преход и отличното й позициониране в бранша.

Очакванията на S&P са през идващите две до три години либерализацията на електроенергийния пазар в България да докара до възстановяване на кредитоспособността на НЕК и Български енергиен холдинг (БЕХ) и до понижаване на равнището на задлъжнялост на компанията. Този развой към този момент е стартирал посредством погашение от НЕК на над 1 милиарда лв. исторически насъбрани отговорности към българската страна.
 НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ
НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ " Белене "

Парите ще бъдат възобновени на страната доникъде на април 2022 година

Кредитният рейтинг на НЕК продължава да зависи от финансовото положение на БЕХ. S&P преглежда НЕК като дъщерно сдружение от стратегическо значение за БЕХ, като се има поради доста значимата роля на НЕК в енергийната система на България, като производител на екологична електрическа енергия от Водноелектрическа централа. При това, НЕК съумя да се трансформира от губещо дружество до компания, която способства за близо 20% от брутната облага на БЕХ.

Агенцията обобщава, че чака представянето на НЕК да остане стабилно и че би могла да увеличи рейтинга на НЕК през идващите 6 до 12 месеца, в случай че независимият профил на компанията се усъвършенства до " Вътрешни войски " или кредитният профил на групата се усъвършенства до " ВВ+ ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР