Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува нова прогноза за пазара

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува нова прогноза за пазара
Коментари Харесай

МАЕ: до края на тази година мощността на възобновяемата енергетика ще достигне 440 гигавата

Международната организация по енергетика (МАЕ) разгласява нова прогноза за пазара на сила от възобновими източници за 2023 и 2024 година Според МАЕ световната мощ на възобновимата сила ще нарасне със 107 GW до над 440 GW през 2023 година, което значително ще се дължи на огромния интерес на Китай към възобновимата сила. Слънчевата и вятърната сила ще доведат до най-голямото годишно нарастване на новите мощности от възобновими източници в историята, а световната енергийна рецесия ще бъде катализатор за тази смяна.

През 2023 година слънчевата сила ще остане главният източник на растежа на световната мощ на възобновимата сила, като на нея ще се дължат 65% от растежа или 286 GW. През 2024 година те ще набъбнат до съвсем 310 GW, което ще се дължи на по-ниските цени на модулите, по-широкото внедряване на разпределени фотоволтаични системи и политическите старания за широкомащабно внедряване. По-високите цени на електрическата енергия подтикват бързия напредък на покривните фотоволтаични системи, което дава опция на потребителите да понижат сметките си за електрическа сила.

Вятърната сила ще се възвърне тази година, като ще нарасне със 70% по отношение на 2022 година след две години на закъснение на растежа. Бързият растеж се дължи на завършването на планове, които бяха забавени от рестриктивните мерки на Covid-19 в Китай и проблемите по веригата за доставки в Съединени американски щати и Европа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР