Международната агенция по атомна енергия към ООН (МААЕ) призова за

...
Международната агенция по атомна енергия към ООН (МААЕ) призова за
Коментари Харесай

Атомната агенция на ООН: Около АЕЦ „Запорожие“ е крайно тревожно


Международната организация по атомна сила към Организация на обединените нации (МААЕ) прикани за незабавни дейности за попречване на опасността от сериозна повреда в Запорожката АЕЦ, заяви БиБиСи от Киев.

Шефът на организацията Рафаел Гроси би паника, откакто в петък Русия стартира всеобщо изселване (Кремъл го назовава „ евакуация “) на поданици от регионите към електроцентралата. В това число и от града Енергодар, където живеят множеството от работещите в АЕЦ „ Запорожие “ експерти и личен състав.

Изключително съм угрижен за напълно действителните опасности за нуклеарната сигурност и сигурност, пред които е изправена централата. Трябва да действаме в този момент, с цел да предотвратим опасността от тежка нуклеарна повреда ”, предизвестява Гроси в отчет за обстановката.

Гроси споделя, че чиновниците ще останат на площадката, само че все пак обстановката става „ все по-напрегната, стресираща и предизвикателна ” за тях и техните фамилии. Според организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации непрекъснатият стрес може да докара до неточности и повреди в атомната електроцентрала.

Гроси още веднъж прикани за подписване на съглашение сред Украйна и Русия, което да защищити най-голямата атомна електроцентрала в Европа от злополука. Но макар неотдавнашните признаци, че съглашението за отбрана на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, показва ДПА.

Назначеният от Русия шеф по изселването заречен, че се прави всичко допустимо за обезпечаване на сигурността на централата. Рафаел Гроси и сътрудниците му от МААЕ обаче не са по никакъв начин спокойни. Според тях дейностите на руснаците са непредсказуеми и евентуално рискови.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР