Международна мрежа за руска пропаганда разкриха от социалната мрежа тик-ток.

...
Международна мрежа за руска пропаганда разкриха от социалната мрежа тик-ток.
Коментари Харесай

7600 трола в тик-ток сеят руска пропаганда у нас

Международна мрежа за съветска агитация разкриха от обществената мрежа тик-ток. Установени са и български канали. Става дума за 7602 профила с над 267 хиляди почитатели онлайн. Те са били отстранени след следствието.
 
Докладът на тик-ток обгръща интервала 16 юни - 16 декември 2022 година Разследването беше оповестено през февруари тази година. От обществената мрежа показват, че в разгара на спора сред Русия и Украйна са се натъкнали на голямо количество подправени вести. Мрежата обгръща 1700 профила, радващи се на многохилядна публика в цяла Европа. За да се оправят с казуса, от тик-ток са подхванали и ограничения, с които да лимитират достъпа на сходни сметки. 

Тик-ток е шестата най-използвана обществена мрежа у нас. 8% от българите употребяват тик-ток, с цел да се осведомят за новините, съгласно данни на Института “Ройтерс ”. 

Въпреки подхванатите от обществената мрежа ограничения, съветската агитация продължава да се популяризира на български език, демонстрира инспекция на " Фактчек ". Става дума за най-вече анонимни профили, които обаче имат хиляди почитатели и споделяното от тях наличие доближава до голям брой хора. 

Използвани са разнообразни принадлежности, с цел да се замаскира местоположението, от която се популяризират фотосите, миймовете и видеоклиповете като главната цел е да се сътвори усещане, че сметките произлизат от разнообразни страни и се поддържат от локални жители. Освен това те купуват IP адреси, с цел да наподобява по този начин, като че ли основават сметки от разнообразни жилища, макар че са генерирани от едно само място и устройство.

Акаунтите от тази съветска дезинформационна мрежа в тик-ток са употребявали системи за гласово синтезиране на тирада и са разпространявали проруски изказвания на съответните национални езици. Не е ясно дали те са свързани с съветското държавно управление. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР