Международен счетоводен стандарт за съоръженията, изведени от експлоатация, предлагат от

...
Международен счетоводен стандарт за съоръженията, изведени от експлоатация, предлагат от
Коментари Харесай

Предлагат международен стандарт за ядрените съоръжения, изведени от експлоатация

Международен счетоводен стандарт за оборудванията, изведени от употреба, оферират от Националния оператор по ръководство на радиоактивни боклуци. Това стана ясно по време на семинар, във връзка 15 години от основаването на предприятието.

Очаква се с въвеждането в употреба на Националното вместилище за радиоактивни боклуци, България да има надеждно оборудване за безвредно погребение на главните размери РАО, генерирани до момента.

Хранилището ще се намира край АЕЦ " Козлодуй " и ще бъде под институционален надзор за 300 години. Първият стадий от строителството би трябвало да завърши през 2021 година

Припомняме, в края на юли 2019 година 10 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предизвестиха за съществени проблеми с радиологичната сигурност на плана за Национално вместилище за ниско и приблизително дейни радиоактивни боклуци на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Те желаят да се спре финансирането на площадката.

Площадката Радиана е до българската АЕЦ " Козлодуй ", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния.

На днешния семинар бяха показани девет тематики, покриващи целия набор от действия на националния оператор по ръководство на генерираните на територията на България ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци.

Предсрочно е завършил първия стадий от полагането на защитната льосоциментова възглавница на бъдещото национално вместилище за радиоактивни боклуци, генерирани на територията на страната. Това акцентира основният инженер на профилираното отделение, ангажирано с построяването му - Ира Стефанова.

Възглавницата е една от главните инженерни бариери против разпространяването на радиоактивни субстанции. Върху нея ще бъдат положени клетките на бъдещото оборудване. Тя обезпечава отбрана на оборудванията, съобразени с локалните естествени условия. В същото време планът на хранилището е в сходство с най-новите интернационалните теоретико-инженерни достижения в тази характерна област, осведомиха от предприятието.

Специалистите разискаха и дефинитивно завършилият ремонт на оборудването в машинната зала на спрените енергоблокове на АЕЦ " Козлодуй ". Въпреки неналичието на дълъг международен опит в тази област и особеностите на всеки обособен план, обвързван с ремонт на енергийни мощности, българските специалисти са следвали определената тактика за извеждане от употреба на блоковете до така наречен " кафява поляна ".

Сроковете на програмата се съблюдават при всички условия на сигурност и това е установено от мониторинговата задача на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Демонтажът е разчетен до 2030 година Първата интервенция по действителен ремонт беше извършена през лятото на 2011 година, а процесът завърши тази есен, близо година по-рано от планувания период.

Според Маргарита Коркинова, финансов шеф на предприятието, извеждането на радиоактивни уреди от употреба и ръководството на радиоактивни боклуци, за разлика от всички други области, не е бракуване, а е активност.

" Това постоянно основава проблеми в метода към осчетоводяването на дейностите, свързани с ръководството на радиоактивни боклуци. Установяването на обединен метод към този проблем е настоящ и нужен и по тази причина нашето дружество ще инициира план, който да се трансформира в основа на интернационален счетоводен стандарт в тази област ", сподели Коркинова.

Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " Директива за птиците РАО е основано през 2004 година със закона за Безопасно потребление на нуклеарната сила. Мисията на предприятието е безвредно ръководство на радиоактивните боклуци, генерирани от АЕЦ " Козлодуй " и от нуклеарните приложения в медицината, индустрията, науката и образованието на територията на Република България.

Мониторингова задача на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) се организира на всеки шест месеца. Целта й е да откри действителния прогрес на дейностите и плановете по извеждането, както и хода на построяването на Националното вместилище за ниско- и средноативни радиоактивни боклуци, които се финансират безплатно от Международен фонд " Козлодуй ". Фондът се финансира от Европейския съюз, както и от 10 страни донори - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Средствата се управляват от Европейска банка за възстановяване и развитие. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР