Международен конкурс за млади тенори Гласът на Камен издирва таланти,

...
Международен конкурс за млади тенори Гласът на Камен издирва таланти,
Коментари Харесай

Конкурс за тенори в памет на Камен Чанев издирва млади таланти

Международен конкурс за млади тенори " Гласът на Камен " търси гении, оповестяват от пресцентъра на операта. Записването за присъединяване стартира от 1 март на уеб страницата www.kamenchanev.org. Крайният период е 10 юни.

Конкурсът " Гласът на Камен " е основан с задачата да продължи животът на концепциите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Биографията му е забележителна част от историята на най-хубавите оперни театри, гласът му - измежду тези гласове, които принадлежат на вечността.

Международната кариера на Камен Чанев минава през сцените на Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската канара, Арена ди Верона, през Вашингтон опера, Щатсопера Берлин, Прага, Будапеща, Букурещ, Канада, театрите в Съединени американски щати, Япония, Китай, Нова Зеландия и най-престижните музикални конгреси в света. Световно приетият тенор е възпитаник на Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова.

Сред ненадминатите му превъплъщения са функциите на Ренато де Грийо, Андре Шение, Марио Каварадоси, Трубадур, Дон Карлос, Радамес, Калаф и доста други. Рикардо Мути с екстаз го назовава " Пучиниев артист ". Камен Чанев вярваше в орфическата природа на българските гласове и първостепенната им роля в света на класическото изкуство.

Камен загуби живота си трагично, покосен от COVID-19, броени дни откакто пресъздаде по несравним метод върха в теноровия репертоар - ролята на Отело от едноименната опера на Джузепе Верди. Последната му роля е жестът, с който отдаде на операта най-хубавото от себе си. Погребан е в митрополитския храм " Св. Димитър " в Стара Загора.

Първи интернационален конкурс за млади оперни артисти - тенори " Гласът на Камен " се провежда в границите на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация " Камен Чанев " и Опера Пловдив.

Конкурсът ще се организира от 22 август до 26 август 2022 година в два професионални тура пред интернационално жури, представящи " Гласа " като музикален гений, и 3-ти тур с фокус персоналното обръщение на актьора, в който участниците се правят оценка от публиката.
В състезанието имат право да вземат участие млади оперни артисти - тенори, български и задгранични жители на възраст сред 22 години /навършени/ и 37 години. Съставът на журито се дефинира от уредниците на състезанието.

Ще бъдат присъдени първа премия -3000 евро, втора премия - 2000 евро и трета премия -1000 евро. Ще бъде избрана и Награда на оперната прима Красимира Стоянова - 2000 евро. Ще бъдат раздадени и Награда на публиката - " АРТИСТЪТ И ПЛОВДИВ ", Награда на Община Пловдив,Награда на Държавна опера - Стара Загора - и контракт за присъединяване в оперна продукция, Награда на Държавна опера - Пловдив - " Камен Чанев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР