Международен колектив с участието на български астрономи откри цикли на

...
Международен колектив с участието на български астрономи откри цикли на
Коментари Харесай

Български учени са част от международен екип с астрономическо откритие

Международен колектив с присъединяване на български астрономи откри цикли на осцилираща бляскавост в бликам от високоенергийни частици, предавани от блазара BL Lac. Резултатите от това проучване са оповестени в едно от най-престижните научни списания в света " Нейчър ". Това оповестиха от Българската академия на науките и от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките, съобщава БТА.

Крива на блясъка на блазара BL Lac по време на експлоадирането през 2020 година Показани са наблюденията в алената част на оптичния набор (около 635 нанометра) и в гама диапазона (панели 1 и 4), а също по този начин и следената стойност и ъгъл на поляризация на светлината (панели 2 и 3)

За реализирането на това проучване са употребявани наблюдения на 37 разнообразни телескопа в 13 страни. Нашите резултати са получени с 2-метровия RCC телескоп и с 50/70 см Шмит телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен, както и с 60-сантиметровия телескоп в Астрономическата обсерватория в Белоградчик, показват от Българска академия на науките. 

Съавтори на публикацията от българска страна от Института по астрономия с НАО са проф. доктор Румен Бачев, проф. доктор Евгени Семков, доцент доктор Атанас Стригачев и гл. ас. доктор Александър Куртенков. Това е втората обява на този колектив учени от Българска академия на науките в влиятелното списание " Нейчър " на тематика блазари. Първата показа проучване на блазара СТА 102 и беше оповестена през декември 2017 година в брой 7685, том 552 на " Нейчър ".

Наблюденията на този вид обекти са проведени от доктор Клаудия Райтери и доктор Масимо Вилата от Астрофизическата обсерватория в Торино (Италия) и включват астрономи, които работят по целия свят (Whole Earth Blazar Telescope). Данните за променливостта на блазарите в оптичната област се допълват с наблюдения в гама-лъчи от спътниците AGILE на Италианската галактическа организация и Fermi на НАСА. Тези наблюдения доведоха до откриването на цикличност на забележимата бляскавост с интервал към 13 часа на блазара BL Lac по време на мощното експлоадиране, следено във всички области на спектъра през втората половина на 2020 година

Блазарите са тип дейни космически ядра, чийто източник на сила е материя, която пада върху свръхмасивна черна дупка в центъра на вселена. Около 10% от дейните галактични ядра изхвърлят двойка струи (наричани още джетове), които се движат в междузвездното пространство със скорост, близка до светлината. Явлението блазар се следи, когато една от тези струи е ориентирана съвсем непосредствено към Земята, което я прави да наподобява доста по-ярка. Тези струи излъчват в целия диапазон на електро-магнитния набор – от радио диапазона, през оптичната област, до рентгеновите и гама лъчите. Интензитета на лъчение се трансформира бързо с времето, като измененията нормално са инцидентни, без съществуване на честота, означават учените.

BL Lac се намира почти на 1 милиард светлинни години от нас и масата на черната дупка в ядрото му се прави оценка на към двеста милиона слънчеви маси. Екипът от астрономи разкрива, че в струята на блазара се образува изкривяване, което изкривява магнитното поле по подобен метод, че следената бляскавост се трансформира от време на време. Също по този начин, следената поляризация на забележимата светлина от блазара се мени с сходна честота, като яркостта. Наблюдавана е и корелация сред променливостта във забележимата светлина и в гама лъчите, без отместване сред тях, което значи, че те се излъчват от една и съща област на струята. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР