Международен екип палеонтолози откри фосилни отпечатъци на стъпало с три

...
Международен екип палеонтолози откри фосилни отпечатъци на стъпало с три
Коментари Харесай

Откриха отпечатък на нов вид хищен динозавър гигант

Международен екип палеонтолози откри фосилни отпечатъци на ходило с три пръста на нов тип великански месояден динозавър.

Откритието е направено в Южна Африка, където той е живял преди двеста милиона години.

Става дума за една от най-големите следи от крайници на тероподи, откривани в миналото на африканския континент. Като се имат поради размерите – 57 на 50 см, животното е трябвало да бъде дълго към 9 метра и високо близо три метра, съгласно учените, които са разгласили откритието си в американското научно издание Plos One.

Този динозавър на растеж е бил четири пъти по-едър от лъва, считат откривателите от университета в Манчестър, от Южна Африка и от Бразилия.

Новият тип е наименуван Kayentapus ambrokholohali. Той принадлежи към група динозаври, известни като мегатераподи, двукраки колоси като Tyrannosaure rex (T. rex), който живее по-късно на американския континент и е дълъг към 12 м.

Отпечатъците са открити в античен геологически пласт в Лесото, датиран на 200 млн. години. Това е първото доказателство, че месоядни тероподи с огромен растеж са живели в тази екосистема, която е била доминирана от тревопасни динозаври, както и от всеядни и по-дребни месоядни.

Откритието е значимо също и тъй като демонстрира, че гигантските динозаври към този момент съществуват при започване на Юрския интервал. Досега палеонтолозите смятаха, че до този интервал динозаврите са били доста по-дребни – приблизително сред три и пет метра на дължина. Едва доста по-късно, през Креда, която стартира преди 145 млн. години, стартират да се появяват великански тероподи като Tyrannosaure rex.

„ Това изобретение демонстрира първото наличие на доста огромни хищни динозаври при започване на Юра, в южната част на Гондвана. Това е праисторически континент, който по-късно се е разцепил, с цел да образува Африка и другите континентални маси “, отбелязва различен академик от екипа.

Такива огромни отпечатъци на стъпала са рядко срещани по света. Има единствено още едно известно сходно място, датиращо също отпреди 200 млн. години, където са открити сходни отпечатъци. То се намира в Полша, оповестява БГНЕС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР