Международен екип от учени установи огромно увеличение на нивата на

...
Международен екип от учени установи огромно увеличение на нивата на
Коментари Харесай

Учени идентифицираха най-мощната слънчева буря досега

Международен екип от учени откри голямо нарастване на равнищата на радиовъглерод преди 14 300 години, като проучва антични дървесни пръстени, открити във Френските Алпи, заяви електронното издание Юрикалърт. 

Причината за това е мощна слънчева стихия - най-силната от всички, открити до момента, е мнението на френски и английски специалисти. 
 
Изследователи от Колеж дьо Франс, университите на Екс Марсилия и на Лийдс мерят равнищата на радиовъглерод в антични дървета, непокътнати в ерозиралите крайбрежия на река Друзе, покрай град Гап, в южната част на Френските Алпи.

Дървесните стволове, които са субфосили - остатъци, чийто развой на фосилизация не е завършил - са нарязани на дребни единични пръстени. Изследването на тези части демонстрира невиждан растеж в равнищата на радиовъглерод, датиращ тъкмо преди 14 300 години.  

Като съпоставя тези индикатори с измерванията на берилий - химичен детайл, открит в ледените ядра на Гренландия, научният екип счита, че растежът е породен от мощна слънчева стихия, при която са изхвърлени големи количества енергийни частици в земната атмосфера.  " Екстремните слънчеви стихии могат да имат голямо влияние върху Земята. Подобни феномени са в положение да повредят трайно трансформаторите в електрическите ни мрежи, което ще докара до големи и необятно публикувани спирания на електрозахранването месеци наред. Те могат да доведат и до трайни повреди на спътниците, на които всички разчитаме за навигация и телекомуникации, като ги създадат неизползваеми. Освен това те биха основали съществени радиационни опасности за астронавтите ", споделя Тим Хийтън от университета в Лийдс, който е от научния екип.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР