Международен екип от учени установи огромно увеличение на нивата на

...
Международен екип от учени установи огромно увеличение на нивата на
Коментари Харесай

Учени идентифицираха най-мощната слънчева буря досега

Международен екип от учени откри голямо нарастване на равнищата на радиовъглерод преди 14 300 години, като проучва антични дървесни пръстени, открити във Френските Алпи, заяви електронното издание Юрикалърт.

Причината за това е мощна слънчева стихия - най-силната от всички, открити до момента, е мнението на френски и английски специалисти.

Изследователи от Колеж дьо Франс, университите на Екс Марсилия и на Лийдс мерят равнищата на радиовъглерод в антични дървета, непокътнати в ерозиралите крайбрежия на река Друзе, покрай град Гап, в южната част на Френските Алпи.

Дървесните стволове, които са субфосили - остатъци, чийто развой на фосилизация не е завършил - са нарязани на дребни единични пръстени. Изследването на тези части демонстрира невиждан растеж в равнищата на радиовъглерод, датиращ тъкмо преди 14 300 години.

Като съпоставя тези индикатори с измерванията на берилий - химичен детайл, открит в ледените ядра на Гренландия, научният екип счита, че растежът е породен от мощна слънчева стихия, при която са изхвърлени големи количества енергийни частици в земната атмосфера.

" Екстремните слънчеви стихии могат да имат голямо влияние върху Земята. Подобни феномени са в положение да повредят трайно трансформаторите в електрическите ни мрежи, което ще докара до големи и необятно публикувани спирания на електрозахранването месеци наред. Те могат да доведат и до трайни повреди на спътниците, на които всички разчитаме за навигация и телекомуникации, като ги създадат неизползваеми. Освен това те биха основали съществени радиационни опасности за астронавтите ", споделя Тим Хийтън от университета в Лийдс, който е от научния екип.

Изследователите предизвестяват, че е доста значимо да бъдат разбрани бъдещи опасности от сходни събития, с цел да се построи резистентност на информационните и енергийни системи и да се предпазят от евентуални вреди.

Установени са девет толкоз мощни слънчеви стихии - известни като събития на Мияке, които са се случили през миналите 15 000 години. Последните, за които са открити доказателства, са станали през 993 година и 774 година Според специалистите новоидентифицирана стихия на 14 300 години е най-мощната, която открита до момента - почти два пъти по-силна от тези две.

Естеството на така наречен събития на Мияке е доста едва проучено, защото в никакъв случай не са били следени непосредствено с принадлежности. Експертите акцентират, че е належащо да се изследва държанието на Слънцето и да се учат заплахите, които то съставлява за жителите на Земята. Не се знае какво води до появяването на такива рискови слънчеви стихии, какъв брой постоянно могат да се случват и дали могат по някакъв метод да бъдат планувани.

" Преките инструментални измервания на слънчевата интензивност стартират едвам през 17-и век с отчитането на слънчевите петна ", изяснява проф. Едуар Бард от Колеж дьо Франс.

Днес данни се получават от наземни обсерватории, галактически сонди и спътници. Всички обаче са незадоволителни за цялостното схващане на Слънцето. " Радиовъглеродът, измерен в дървесните пръстени, и берилият в полярните ледени ядра, дава най-хубавия метод да се разбере държанието на Слънцето по-назад в предишното ", добавя специалистът.

Най-голямата директно следена слънчева стихия е през 1859 година и е известна като събитието Карингтън. Тя провокира големи разстройства на Земята - унищожава телеграфните машини и основава толкоз блестящо нощно зарево, че птиците стартират да пеят, защото считат, че Слънцето е почнало да изгрява. Събитията на Мияке (включително новооткритата стихия на 14 300 години) обаче биха били с голям размер, по-голям с цялостен порядък величини, споделят откривателите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР