Международен екип от учени откри най-добрите методи за подпомагане на

...
Международен екип от учени откри най-добрите методи за подпомагане на
Коментари Харесай

Учени съветват кои са най-добрите начини да накарате бебето да заспи

Международен екип от учени откри най-хубавите способи за подкрепяне на заспиването на бебетата, като в същото време предизвиква вярното поведенческо развиване на детето. За да създадат това, специалистите изследваха връзката сред методите, към които прибягват родителите в другите култури, и разликите в личностните черти на децата. Това се оповестява в публикация, оповестена в списание Frontiers in Psychology.

В изследването са взели участие 841 фамилии с деца на възраст от 17 до 40 месеца от Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Финландия, Италия, Мексико, Холандия, Румъния, Русия, Испания, Южна Корея, Турция и Съединени американски щати. 

Темпераментът на детето е измерен благодарение на въпросника за държанието в ранна детска възраст (ECBQ), който регистрира три съществени групи черти на личността – действеност (активност, възторг, податливост към обществени контакти), отрицателна емоционалност (страх, придирчивост, свенливост, сензитивност и компликация при заспиване) и нараснал надзор (фокусиране и превключване на вниманието, превъзмогване на навици).

Родителите също по този начин попълнят въпросник за ежедневните действия (DAQ), предоставяйки информация за семейството и практиките за гледане на деца, с акцент върху родителските практики преди лягане.

Тези практики се разделят на две огромни групи, едната от които включва способи, които предизвикват дейното държание преди сън (игри, разходки, подскачане), а другата - пасивни способи (четене на приказки, спокоен диалог, обятия, пеене на приспивни песни).

Авторите на проучването удостоверяват хипотезата, че пасивните способи за поддържане на съня са свързани с по-висока действеност и нараснал надзор при децата и по-ниска отрицателна емоционалност (НЕ). Ако една просвета е по-вероятно да употребява тези способи, тогава децата на тази просвета се характеризират с по-ниска НЕ-емоционалност, в сравнение с тези на друга просвета. Разликите в оперативността обаче могат да се следят на самостоятелно, вътрешнокултурно равнище. Що се отнася до дейните способи, тяхната връзка с по-висока отрицателна емоционалност се следи единствено на вътрешнокултурно равнище.

Учените класират страните съгласно това до каква степен тяхната просвета предизвиква пасивните способи, като Съединени американски щати, Финландия и Холандия са преди всичко, а Южна Корея, Турция и Китай са в дъното на листата (Русия е на девето място). При класирането на дейните способи Румъния, Испания и Чили са преди всичко, до момента в който Турция, Италия и Белгия (11-то място за Русия) са в долната част на разпределението. 

Като цяло всички страни се характеризират с по-често потребление на пасивни способи, в сравнение с дейни. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР