Международен екип от астрономи откри най-старата черна дупка, която вече

...
Международен екип от астрономи откри най-старата черна дупка, която вече
Коментари Харесай

Откриха най-старата черна дупка във Вселената

Международен екип от астрономи откри най-старата черна дупка, която към този момент е съществувала в зората на космоса, когато Вселената е била едвам на към 400 милиона години, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ". 

Откритието, направено благодарение на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", слага под въпрос разбирането за това по какъв начин се образуват тези " небесни чудовища ".

Черната дупка е поглъщала пламенно своята галактика-приемник единствено 430 милиона години след раждането на Вселената в интервал, наименуван галактическа зора, когато са се родили първите звезди и галактики след по този начин наречените " тъмни епохи ". 

Това я прави с 200 милиона години по-стара от всяка друга солидна черна дупка, следена в миналото, изясни съавторът на проучването Ян Шолц от университета на Кембридж. 

По думите на Шолц откритието ще даде " подтик на ново потомство теоретични модели ", които да обяснят сходно събитие в младата Вселена преди повече от 13 милиарда години.

Масата на обекта е 1,6 милиона пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. Невидима, както всички черни дупки, тя гълтам заобикалящата я материя, като в същото време излъчва феноменално количество светлина от периферията си.

Именно тази светлина разреши на галактическия телескоп " Хъбъл " през 2016 година да забележи нейната галактика-приемник GN-z11, която се намира в посока на съзвездието Голяма мечка.

По това време GN-z11 е най-старата и затова най-отдалечената вселена, следена в миналото. Въпреки това " Хъбъл " не вижда черната дупка, която се спотайва в центъра й.

През 2022 година на сцената излиза " Джеймс Уеб ",  най-мощният галактически телескоп, отприщвайки поток от открития, които карат учените да бързат да наваксат. Той освен видя черната дупка в сърцето на GN-z11, само че и откри галактики още по-назад във времето и пространството, които са по-големи, в сравнение с се е считало за допустимо.

Проблемът при черна дупка с подобен размер е да се разбере по какъв начин е могла да нарасне толкоз бързо. Нейните характерности допускат, че тя е пораснала по-бързо и по-рано от други черни дупки, известни от доста антични времена, отбелязва Стефан Шарло от Парижкия институт по астрофизика и съавтор на проучването. 

" В резултат на това механизмите за формиране на черни дупки в ранната Вселена може да са разнообразни от тези, които познаваме в по-скорошната Вселена ", прибавя той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР