Международен екип от астрономи откри една наистина невероятна звездна система.

...
Международен екип от астрономи откри една наистина невероятна звездна система.
Коментари Харесай

Откриха звездна система с 5 коренно различни планети, орбитиращи в хармония

Международен екип от астрономи откри една в действителност невероятна звездна система. 6 планети, орбитират звездата TOI-178, като петте най-външни вършат това в съвършена естетика – феномен, прочут като резонанс. Това не е първият път, в който се натъкваме на резонанс в планетарна система. За първи път обаче са забъркани планети, които са толкоз разнообразни една от друга.

В проучването, оповестено в Astronomy & Astrophysics, се оповестява, че петте външни планети са в резонансна верига 18:9:6:4:3. Резонанс от 2:1 значи, че за всяка орбита на външната планета, вътрешната прави две.

В случая с TOI-178 това значи, че за всеки 3 орбити на най-външната планета, идната прави 4, другата – 6, третата – 9, а последната (т.е. втората от звездата навън) – 18.

С помощта на данни от задачата CHEOPS на Европейската галактическа организация, от ловеца на планети TESS на NASA, както и от инструмента ESPRESSO на Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, учените освен че правят прецизна характерност на орбиталните свойства на планетите, само че и откриват за какво са толкоз разнообразни (нещо, което влиза в прорез с визията на астрономите за този жанр системи).

„ Това е първият път, в който следим нещо сходно – написа плановият академик от Европейската галактическа организация Кейт Айсак, съавтор на изследването. – В дребното системи, за които знаем, че съществуват в сходна естетика, плътността на планетите последователно понижава колкото повече се отдалечаваме от звездата. При системата TOI-178 плътна и скалиста планета от вида на Земята се намира тъкмо до изключително пухкава планета с половината от плътността на Нептун. До нея пък откриваме такава, която е извънредно сходна с Нептун. “

„ Ето за какво тази система слага под въпрос познанията ни за групировката и еволюцията на планетарните системи “, прибавя водещият създател на изследването Ейдриън Лелю от Университета на Берн, Университета на Женева и NCCR.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР