Междукултурната комуникация се налага на хиляди служители в компании в

...
Междукултурната комуникация се налага на хиляди служители в компании в
Коментари Харесай

Съвети и ценни насоки за интеркултурно общуване на работа

Междукултурната връзка се постанова на хиляди чиновници в компании в България. Това, да приказваме всички британски език надалеч не е задоволително, с цел да се стиковаме дейно дружно. Какво можем да създадем за по-лесно и по-бързо сработване на един интернационален екип?

На този въпрос предлага отговор  Капка Стойкова   - бизнес и кариерен обучител,  оторизиран коуч към Европейска комисия по програмата за Иновации на МСП на Horizon 2020, както и Lego© Serious Play© фасилитатор. Тя е създател на Development Zone - компания за развиване на хора, екипи и организации, която през 2018 година празнува 10-годишен празник. 

Ето какво поучава и споделя от опит: 

.................

„ Защо тези възрастни дами продават храна за птици? “ . Това ме попита един французин, акцентирайки бабите, които продаваха слъчогледови семки до стадиона. Засмях се и разясних, защо в действителност се продават семките. И за прощален път си дадох сметка как доста нормални неща за нас, потопените в културата ни, се одобряват посредством странна интерпретация когато са видени от чужденци.

Това е просто една смешна преживелица. Междукултурните разминавания обаче могат да бъдат и с извънредно съществени последствия. Като оня случай от 1997 година, в детайли прегледан от Майкъл Гладуел в книгата му „ Изключителните “. Той разказва мощно сериозна метереологична обстановка, в която аероплан от полет 801 на „ Кориън Еър “ се разрушава, заради... възприятието за стеснение и почит към йерархичността на втория водач да изкаже твърдо мнение към първия водач. Да се изрича сериозно мнение към йерархично висшестоящ е мощно недопустимо в корейската просвета. Вторият водач изрича „ намек “ на мощно уплашения първи водач, след което, замълчава почтително и... съдбовно.

Холандският обществен психолог и откривател Хеерт Хофстеде, предлага  да погледнем на културата на една общественост като на айсберг . В него забележимите детайли са да вземем за пример архитектурата, изкуството, кухнята, езика, а по-трудно забележимите, и от време на време неосъзнати, са историята на хората от общността, нормите им, полезностите, разбирането им за време, пространство, природа и други. С този модел става ясно колко мъчно е от време на време да се схващат хора с друго културно родословие. Ние можем да видим забележимите елементи на техния „ айсберг ”, само че не можем да забележим основите, върху които те са стъпили. Или пък, още по-лошо, ги преценяме през мощно ограничаващите и деформиращи клишета и предубеждения. 

Ако една бизнес организация се разпростира в интернационален проект, то целенасоченото развиване на интеркутурните пълномощия на хората е основно значимо за ръководството на бизнес риска.

Развитието на уменията за ефикасна междукултурна връзка е развой , който включва разнообразни форми на образование и развиване.

Един еднодневен тренинг „ Как да живеем и работим в Германия “, да вземем за пример, не е задоволителен. Но пък е положително начало в процеса на образование на един чиновник. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР