Между щамовете на COVID-19 ще започне битка и единият ще

...
Между щамовете на COVID-19 ще започне битка и единият ще
Коментари Харесай

Възможна е едновременна зараза с Делта и Омикрон

Между вариантите на COVID-19 ще стартира борба и единият ще победи
Въпросът към този момент не е дали ще се заразим с познатия вариант Делта на COVID-19 или с новия и по-бързо разпространяващ се Омикрон, а какво ще се случи в организма, в случай че пипнем по едно и също време и двата. Това е изцяло допустимо, настояват вирусолози. Съжителството сред двата варианта няма да е спокойно, неизбежно ще стартира борба сред тях, при която ще победи единият.

От средата на ноември, когато в Южна Африка се появи Омикрон, неговото държание деликатно се следи от учените. Трудно е човек самичък да откри дали се е заразил с ковид и с кой тъкмо вариант, още повече, че признаците при новия са прекомерно общи и наподобяващи на елементарна простуда - мощна отмалялост, нараснала температура, суха кашлица и мощно главоболие. Липсват загубата на подушване, паренето в очите, нарушаването на слуха, които се срещаха при първия, уханския вид. Лекарите поучават да обръщаме внимание първо на присъщото чувство за изтръпване в гърлото. Този признак е разпознат на процедура при всички инфектирани с новия вид на ковид.

Драскането в гърлото може да бъде симптом за болест с Омикрон. Пациенти го разказват по-скоро като гъделичкане, боцкане, леко раздразнение. Интересен факт е, че интензивността на болката е директно обвързвана с половата принадлежност - при мъжете този признак се демонстрира по-силно.

Учените припомнят, че вирусите водят война между тях - по този начин за няколко месеца разновидността Делта измести уханския и победи останалите разновидности на COVID-19. Те допускат, че в най-скоро време ще би трябвало да се отбраняваме по едно и също време от няколко варианта. Възможно е да се заразим с два противоборстващи разновидността, само че не трябва да се опасяваме от тежки последици вследствие на сходен двоен, троен и т. н. удар, тъй като единият вариант бързо ще надделее над другия, който ще престане да се развъжда.

В този смисъл за човек е все едно с какъв брой варианта се е заразил, значимото е кой от тях ще победи. Засега може би Омикрон е за предпочитане, тъй като инфекцията с него протича по-леко. Да не забравяме обаче, че досегашните данни са най-вече от Африка, където популацията е младо и преболедувалите са под 39 години.

Какво ще се случи, в случай че се болести 60-годишен англичанин или руснак, изключително в случай че не е имунизиран, учените към този момент не се наемат да кажат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР