Между първите занимания по общокосмическа подготовка през 2012 г. и

...
Между първите занимания по общокосмическа подготовка през 2012 г. и
Коментари Харесай

Единствената жена в руския екипаж от космонавти – Анна Кикина. Коя е тя?

Между първите занимания по общокосмическа подготовка през 2012 година и първия ѝ полет в космоса минават 10 години.

Анна Кикина полита към Международната галактическа станция на Crew Dragon, създаден от компанията на Илон Мъск.

От последния полет на жена в космоса в Русия бяха минали цели осем години. 38-годишната Анна Кикина прекъсна тази протяжна пауза. На 4 октомври тя потегли към МКС като част от екипажа на Crew Dragon на Илон Мъск дружно с още трима астронавти – Никол Мен, Джош Касада и Коичи Ваката.

През юли тази година „ Роскосмос “ и NASA подписаха контракт за обмяна на полети. Според него трима съветски космонавти ще летят на кораба Crew Dragon, а трима американски астронавти – на „ Съюз “. Кикина е първата и единствена жена в този продан от съветска страна.



Андрей Шелепин/Център за подготовка на космонавти „ Гагарин “/ТАСС

Нейната история е неповторима, тъй като преди 10 години Кикина няма никакво отношение към галактическия бранш. Идеята да полети в космоса ѝ идва, откакто през 2012 година съветската галактическа корпорация взема решение да направи опит и за първи път в историята да откри космонавти измежду елементарните съветски жители (преди това в отряда се одобряват единствено военни водачи или чиновници от ракетно-космическия отрасъл). По това време Кикина работи като радиоводеща под псевдонима Анна Радуга и програмен шеф на „ Радио Сибир Алтай “. Тя споделя на сътрудниците си за самодейността.



ЦПК/Роскосмос/ТАСС

„ Първоначално се шегувахме, че скоро ще полетим. Но по-късно влязох в уеб страницата на центъра за подготовка на космонавти и разбрах, че е истина. В този миг към този момент се бях замислила, че желая да съм космонавт “, споделя Анна в ефира на ТВ предаването „ Вечерний Ургант “.



SpaceX/NASA

Сред условията към претендентите са да имат висше техническо обучение, опит в работа по специалността минимум три години, положително здравословно положение и физическа подготовка. Кикина схваща, че дава отговор на всички условия.



SpaceX/NASA

Анна е родена в Новосибирск и в учебно заведение учи за избавител – това допуска непрекъснати физически натоварвания, олимпиади и надпревари. След това приключва курс за бърза здравна помощ и през 2005 година получава удостоверение за избавител и инструктор по оказване на първа помощ.

Година по-късно става инженер-хидротехник в Новосибирската държавна академия за воден превоз, а през 2008 година се квалифицира и като икономист-мениджър.



SpaceX/NASA

В арсенала ѝ има опит като гид в Алтайския край, инструктор по плуване и инструктор по парашутизъм. Момичето се е занимавало и с образование на кадети-спасители.

Анна е и занаятчия на спорта по многобой и рафтинг.



SpaceX/NASA

На 27 години е, когато взема решение да се включи в състезанието за космонавти и бързо събира всички нужни документи. „ Бях настроена, че би трябвало да се показва оптимално добре; да се потвърдя, с цел да не скърбя след това, че не съм го направила. Че аплайвам за космонавт знаеше единствено мъжът ми “,  Анна в изявление за „ Роскосмос ТВ “.

„ Нивото ми на физическа подготовка беше задоволително, с цел да мина състезанието с резултати над бала. Макар че ни оценяваха по мъжки нормативи. Единствената специфичност беше, че при дамите нямаше набирания, а лицеви опори. Три лицеви опори се равняваха на едно набиране “, споделя тя.



SpaceX/NASA

Момичетата са една четвърт от всички претенденти и доста от тях отпадат точно на медицинския обзор. „ Там имаше доста високи условия, преглеждаха ни доста деликатно “, прибавя Кикина. В последна сметка от 304 претенденти (сред които дамите са 43) избират осем, като от дамите минава единствено Кикина.

Анна Става шестата жена в историята на съветско-руската космонавтика, която полита в космоса. Преди нея са Валентина Терешкова през 1963 година, Светлана Савицкая през 1982 година, Елена Кондактова лети два пъти през 1990-те, Елена Серова през 2014 година и актрисата Юлия Пересилд през 2021 година като част от снимачния екип на кино лентата „ Предизвикателство “.



SpaceX/NASA

Фактът, че на Кикина ѝ се постанова да чака полета си цели 10 години, е нещо обикновено в съветската космонавтика. В екипажа има космонавти, които не са летели нито веднъж до пенсия.

До момента Кикина е взела участие само в наземния руско-американски опит по моделиране на далечни полети в космоса SIRIUS, като е поддържала формата и уменията си в продължение на всичките 10 години.



Григорий Сисоев/Sputnik

Сега тя ще прекара в орбита половин година. Работата ѝ ще бъде да поддържа станцията и кораба в работно положение, да се занимава с поправки и да организира научни опити. Космонавтите имат право да вземат на МКС до 1 кг персонални движимости. „ Ще си взема положително въодушевление и жизненост за работа на драго сърце, а в случай че приказваме за материални неща – фотоси на околните ми хора “, споделя Кикина.



Максим Блинов/Sputnik

През пролетта на 2021 година компанията Mattel пусна кукла Барби космонавт, направена по облик и сходство на Кикина. Първата кукла Барби-космонавт е от 1965 година и е отдадена на полета на Валентина Терешкова.



SpaceX/NASA

„ Като дете мечтаех да стана космонавт. Не е наложително всяко момиче, което си играе с такова Барби, да желае същото. Главното е всички да знаят, че имат избор, имат право да изберат всяка специалност, която им е по душа “,  Кикина.



Josh Valcarcel/NASA

Според нея летенето в космоса е характерна активност, която не може да притегли доста дами априори. „ Ако една жена  схваща за себе си, че това е специалността, на която желае да посвети живота си, то тя ще взе участие в екипажа, ще се готви за полета и ще работи в тази посока. Но тези дами не са доста “, споделя тя, като допуска, че ще е мъчно да се усили делът им, само че „ би трябвало да има най-малко няколко дами “.

Кампанията за привличане на елементарни хора за космонавти беше повторена през 2017 г., само че тогава нито една жена не мина подбора.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР