Между Община Русе, Съюза на българските учители и Сдружението на

...
Между Община Русе, Съюза на българските учители и Сдружението на
Коментари Харесай

Нов колективен трудов договор ще действа в сферата на образованието

Между Община Русе, Съюза на българските учители и Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България (СДСОРБ) бе подписан нов общински групов трудов контракт.

На подписването участваха ръководителят на СБУ д.ик.н. Янка Такева, ръководителят на СДСОРБ Асен Александров, регионалният координатор на Регионалния съвет на КНСБ – Русе Боянка Димитрова и ръководителят на ОбКС на СБУ - Русе Пламен Атанасов.

Кметът Пенчо Милков употребява опцията, с цел да повдигне въпроса за построяването на налична среда в учебните заведения. По думите му средствата, които се отпускат на възпитаник за поддръжка на постройките, са незадоволителни, а въпреки това на общините не са разрешени разноски за активност, която към този момент е финансирана от страната.

Такева показа, че сега води договаряния за обезпечаването на спомагателни 6 млн. лева за усъвършенстване на материалната среда, които обаче са извънредно незадоволителни и напъните в тази посока би трябвало да продължат.

Настоящият групов трудов контракт няма финансови измерения и се подписва в резултат на подписания през декември 2022 година отраслов Колективен трудов контракт на национално ниво. Споразумението е сред Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и учебното обучение. Неговото деяние ще продължи до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година Едва тогава промените на учителските хонорари ще бъдат вероятни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР