Между лагер 3 и самият връх Шиша Пангма има няколко

...
Между лагер 3 и самият връх Шиша Пангма има няколко
Коментари Харесай

Вече набират сила теориите, че с Боян Петров се е случило нещастие между лагер 3 и връх Шиша Пангма

Между лагер 3 и самият връх Шиша Пангма има няколко пропасти. Става въпрос за пропасти, които постоянно са напълно покрити със сняг и е изцяло допустимо при преход, в случай че се отклониш даже минимално, да се случи покруса. Точно такава е теорията на един от най-опитните шерпи в Непал, който е непосредствен другар и на Боян Петров. Това съобщи Кирил Петков – един от околните другари на Петков, който е на място в Непал и следи от близко избавителната интервенция в помощ на огромния ни планинар.
Петков показа пред Нова телевизия, че откритият през вчерашния ден (13 май) инсулин най-вероятно е част от предмети, останали в палатката на Боян Петров, която е била издухана от бурния вятър. Ще бъдат тествани няколко точки, набелязани от хеликоптерите през предните дни - сред лагерите 3 и 1, сподели китайският дипломат в България.

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook
Мнението ми съответствува с казаното от господин Петков – най-вероятно злощастие се е случило над лагер 3, разяснява и журналистът Петър Атанасов, който е представител на последната към този момент българска експедиция в Хималаите, извършена преди 14 години. Атанасов напомни, че един от участниците в българска експедиция е пропаднал в ледникова цепнатина и когато е бил изваден, е споделил, че е виждал безусловно Австралия. Абсолютно ненадейно е – на снежен мост си, той рухва и ти пропадаш, добави журналистът. И изясни, че възможностите да оцелееш е или да се вклиниш, или партньор/партньори да са с теб, да не паднат и да ти оказват помощ.
Боян безусловно умишлено е оставил сателитния телефон, защото той съобщаваше, че е изкачил даден връх единствено когато слезеше в базовия лагер. Телефонът тежи 300-400 грама, а борбата за всеки грам там е жестока, разясни Атанасов. Едва ли Боян се намира на тези 10 метра, които шерпите и спасителите не изкачиха през вчерашния ден (13 май) – въпреки всичко те са били на място, което са могли да огледат деликатно, сподели още журналистът.
Относно откритият инсулин Атанасов допусна, че става въпрос за в допълнение количество. Боян постоянно носеше инсулина, който му беше необходим, в пухенката си, покрай тялото си, с цел да не замръзне, сподели за край Атанасов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР