Между 6 и 12 месеца ще отнеме на България подготовката

...
Между 6 и 12 месеца ще отнеме на България подготовката
Коментари Харесай

Между 6 и 12 месеца ще отнеме подготовката на България за Банковия съюз

Между 6 и 12 месеца ще отнеме на България подготовката за влизане в така наречен Банков съюз. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов, който регистрира постигнатото от Българското председателство пред Комисията по стопански въпроси в Европейския парламент. Междувременно еврокомисарят по финансовата непоклатимост Валдис Домбровскис съобщи преди съвещанието на Еврогрупата, че Европейска комисия поддържа работата на България по пътя ѝ към участие в еврозоната.

Баланс сред мечтано и допустимо - по този начин можем да опишем най-кратко процеса по кандидатстване в еврозоната. Отчитайки постигнатото от Българското европредседателство, финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че по-силна еврозона значи и по-силна Европа. Според Горанов, България е задължена от Договора за присъединение към Европейски Съюз рано или късно да кандидатства в общото валутно пространство, само че и изрази вяра да не се слагат неофициални причини срещу, какъвто е казусът с Шенген.

Европейска комисия към този момент публично поддържа кандидатурата на България, която извършва всички икономическите и финансови условия, само че... значимо е решението на Еврогрупата. Едно от условията, които бяха сложени особено към България, е, преди да влезем в чакалнята на еврозоната, да се присъединим и към така наречен Банков съюз. Банковият съюз значи Българска народна банка да влезе в Механизъм на тясно съдействие с ЕЦБ, в който ще извършва всички наставления на ЕЦБ, а ЕЦБ ще поеме надзора на трите най-големи български банки.

Членството в Банковия съюз значи, че ЕЦБ ще може да лишава лиценза на банки, Българска народна банка ще е длъжна да се преценява. Банките няма да могат да аплайват за ликвидна помощ. Затова България упорства, обаче, да влезем по едно и също време и в Банковия съюз, и в чакалнята по едно и също време.
Владислав Горанов, министър на финансите: Аз изрично имам вяра, че по-силна еврозона значи по-силна Европа, България в сходство с контракта е длъжна рано или късно да се причисли. За нас участието в еврозоната е приоритет, от нашите сътрудници чакаме, че и последното изискване - участието в Б анковия съюз бъде изпълнено - няма да има по прилика с Шенген неофициални и не по разпоредбите причини, които да оставят в нас усещането че сме третирани несъответстващо и неравно с другите страни.
На влизане преди разширеното съвещание на Еврогрупата еврокомисарят за финансовата непоклатимост Валдис Домбровскис съобщи, че Европейската комисия поддържа работата и напъните на България по пътя й към участието във валутно-обменния механизъм ЕРМ 2. Европейска комисия е подготвена да подкрепи страната ни с съответна Програма за структурни промени и други принадлежности.
Марио Сентено, президент на Еврогрупата: Ще обсъждаме желанието и на България да се причисли към ЕРМ 2 и Банковия съюз. Доста впечатлява щ е описът с задължения, който България показа, с цел да се причисли към ЕРМ 2 и Банковия съюз. Това е нещо, за което би трябвало да поздравим страната. Валдис Домбровскис, еврокомисар за финансовата непоклатимост: България е поела редица задължения, свързани освен с валутно-обменния механизъм ЕРМ 2, само че и с подготовка за Банковия съюз, работа в банковия бранш и по макроикономически въпроси, ограничения против изпирането на пари. Ние сме подготвени да работим в още по-тясно съдействие с България в тези сфери, тъй че тя да се причисли и към ЕРМ2, и към Банковия съюз, което е основен миг преди присъединението към Еврозоната.
Иначе България от дълго време извършва номиналните критерии за участие в еврозоната. Основните са четири: инфлацията да не надвишава с 1,5% тази на 3-те страни членки с най-хубави индикатори, държавният недостиг не може да бъде по-висок от 3% от Брутният вътрешен продукт, а държавният дълг - повече от 60%, дълготрайният лихвен % не би трябвало да бъде по-висок от 2% над размера в 3-е страни членки с най-хубави индикатори.

В България инфлацията е към 2,2% при 1,3% приблизително за еврозоната. Държавният ни дълг е 25,4% от Брутният вътрешен продукт и подрежда страната ни на трето място в Европейски Съюз по този индикатор. Дългосрочните лихвени проценти са 1,7% при таван 2%. Страната ни е на фискален остатък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР