Между 4000 и 6000 нашенци ще стегнат куфарите за екзотично

...
Между 4000 и 6000 нашенци ще стегнат куфарите за екзотично
Коментари Харесай

Българи отново атакуват Занзибар, Мексико и Колумбия също се радват на интерес

Между 4000 и 6000 нашенци ще стегнат куфарите за екзотично странствуване тази есен и зима, макар че множеството от най-желаните дестинации са в за разпространяване на COVID-19. Това оповестява вестник „ Телеграф “, базирайки се на изследване измежду туроператори и специалисти в региона на туризма. Пикът в пътуванията ще бъде към Коледа и Нова година, а места се резервират от в този момент.

Занзибар още веднъж се връща на сцената и офертите за танзанийския остров валят, откакто там дъждовният сезон завърши. Сега е най-хубавото време за отмора там, безапелационни са туроператори. От една от компаниите, които провеждат екзотични екскурзии, показват, че първият чартър до Занзибар е на 4 декември. После ще има към Нова година, а офертите се разграбват като топъл самун, изключително за Нова година, макар че тогава цената е с сред 500 и 2000 лв. от горната страна. „ Не мога да подсигурявам, че след седмица още ще има свободни места “, предизвестява туроператор.
 Екзотични дестинации, които можем да посетим за относително малко пари Екзотични дестинации, които можем да посетим за относително малко пари
Лятото минава, почивката си върви и ние към този момент се чудим къде да отидем на нашето последващо премеждие. След обиколката на Родината и на б...

Седем нощувки в четиризвезден хотел в Занзибар излизат сред 2800 и 3800 лв. на човек за двойна стая на база ол инклузив. За Нова година в петзвезден хотел обаче цената скача на 5700 лв.. Пътуването е с пряк чартър, екскурзиите на място като разходка до Острова на подправките и до Затворническия остров се заплащат настрана. Има обаче и стратегии, при които пътуването е с постоянни авиолинии. Там цената се дефинира след изпращане на питане до туроператора. Той връща на клиента оферта. Резервацията би трябвало да се направи до три дни и да се заплати капаро 60%.

Справка в уеб страницата на Министерството на здравеопазването сочи, че Танзания е в алената зона поради разпространяването на Коронавирус. В алената зона са и други топдестинации като Малдиви и Колумбия, а останалите са в оранжевата. Това обаче не плаши българите, решили да избягат от студовете, дъждовете и мъглите у нас на плажовете на някой другоземен остров. „ Коронавирусът не пречи на тези пътувания. Тези, които пътуват, не се плашат от Коронавирус. Хората претръпнаха. Туристите престанаха да се интересуват като предходната година дали някоя страна е в алената зона “, разяснява Румен Драганов, началник на Института за разбори и оценки в туризма към УниБит. Освен това по думите му информацията за заразяването, която идва от тези страни, не е и доста достоверна.

Ваксинацията не играе огромна роля за взимане на решението за такова пътешестване, защото в множеството случаи въпросните екзотични страни не признават зелените документи, а желаят PCR. Ваксинационният документ обаче е от изгода при завръщане в България, тъй като при съществуване и на негативен PCR до 24 часа от влизането в страната шефът на РЗИ може да анулира 10-дневната карантина, която се постанова след пътувания в алените зони.

Най-големият шлагер сега обаче е Латинска Америка, има и доста записвания за Кения, където се съчетават сафари с отмора на Индийския океан, споделя Димитър Попов, ръководител на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници. По думите му ползата е към дестинации, където няма огромни ограничавания като Мексико и Колумбия. Тази седмица се отварят за пътувания и Аржентина и Чили.
 Здравните управляващи в София стягат Коронавирус ограниченията Здравните управляващи в София стягат Коронавирус ограниченията
Столичната районна здравна ревизия издаде заповед за стягане на противоепидемичните ограничения в София поради нарасналата заболеваемост...

Същевременно ползата към Югоизточна Азия, която предлага екзотика на прилична цена, внезапно е паднал, а повода са рестриктивните мерки, въведени против разпространяването на Коронавирус. Ако Тайланд обаче се отвори, може да има отлив от Занзибар, уточни Попов. Той също удостоверява, че родните туристи не се тормозят от вируса. „ Този, който е тръгнал да пътува, не се опасява. Който го е боязън – не пътува “, споделя той. Степента на имунизацията в туристическата дестинация също няма значение при взимане на решение къде да се върви на отмора. „ Много, доста рядко някой клиент пита дали в хотела личният състав е имунизиран “, споделя Попов. По думите му се чака сигурно най-малко 4-5 хиляди българи да си подарят екзотична почивка този сезон. Това обаче са единствено туристите с проведени пътувания. Тези цифри не обгръщат самостоятелните туристи и тези, които няма да употребяват чартър, а постоянни линии.

Повечето туроператори имат контракти с избрани лаборатории, които оферират PCR на преференциална цена от 50 лв. за клиентите им. Тест се прави два пъти – преди отиване и след завръщането. Офертите включват също здравна застраховка с покритие 10 000 евро, в това число и за риск от заразяване от COVID-19. Някои туроператори дават и бонус – при определяне на Коронавирус по време на пътешестване екскурзиантът да е освободен от разноски за лекуване, карантинен престой и връщане в България, което общоприетоо не се включва в здравната застраховка. Друг бонус, който влиза в цената, е застраховка „ Отмяна на пътешестване “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР