Между 11-14-а и между 15-19-а гестационна седмица бъдещите мами отиват

...
Между 11-14-а и между 15-19-а гестационна седмица бъдещите мами отиват
Коментари Харесай

Код здраве: За децата със Синдром на Даун с любов

Между 11-14-а и сред 15-19-а гестационна седмица бъдещите мами отиват на биохимичен скрининг. Посредством венозна кръв се ревизира равнището на някои естествени за бременната жена белтъци. Повишените им равнища дефинират вероятността за раждане на дете със Синдром на Даун.

Ако резултатите са по-високи от 1:250, то следват още и още проучвания, които да открият или противоположното, диагнозата. Изследването, което изрично може да даде отговор на въпроса дали плодът е със Синдром на Даун, е амниоцентезата, която не може да са извърши по-рано от 15-а гестационна седмица.

С диагнозата " Тризомия 21 " е почти 1 на 700 деца. Интересно е, че тази периодичност е идентична във всички страни, всички раси и всички обществени групи. Годишно в България се раждат към 100 такива деца. В помощ на част от тях, както и техните фамилии, на 21 март – Световният ден на хората със Синдрома на Даун, у нас отваря порти първият по рода си клуб „ Всеки може ”. зад плана стои Фондацията Up with Down, чийто създател – Надежда Тодорова, горда майка на 8-годишната принцеса Вяра, беседва с Радина Василева за това какво е да си родител на дете с Даун и какви са задачите на Фондацията й. Вижте повече във видеото.



Коя е Надежда Тодорова и какво прави Фондация Up with Down в резюме:

Надежда е щастлива и горда майка на Вяра със синдром на Даун. По обучение и специалност е лингвист, учител, лекар по синтаксис на актуалния британски език. По душа и сърце е идеалист и създател, притежател на дребен креативен бизнес с учебно заведение по плетене и студио за ръчно багрене на прежда. А по щастлива житейска орис е и обществен бизнесмен, създател и изпълнителен шеф на Фондация Up with Down, чиято цел е благополучен и пълностоен живот на децата със синдром на Даун тук, в България.



Фондация UP WITH DOWN се ражда през 2019 година, като естествено разследване от всичко, което Надежда и сътрудникът й натрупат като опит, познания и дейности през миналите повече от 5 години, откогато са родители на Вяра. В основата на активността на Фондацията е да поддържа, стимулира и въодушевява родителите на деца със синдром на Даун и експертите, които работят с тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР