Междинният сезон в планината вече отстъпва мястото си на изцяло

...
Междинният сезон в планината вече отстъпва мястото си на изцяло
Коментари Харесай

Какви са най-големите рискове за туристите в планината през зимата? 

Междинният сезон в планината към този момент отстъпва мястото си на напълно зимният. Снегът в планината заваля щедро и всеки, който потегля за завършения там, би трябвало да е наясно, че те за жалост може да се окажат и неприятни. Какви са изискванията в планината, има ли лавинна заплаха и защо най-вече би трябвало да внимаваме?

Рязката промяна на времето в градовете, разбира се, значи и внезапна промяна на времето в планините. Там към този момент всяка вяра, че ще срещнем зелена природа с разтопен на всички места сняг, е безрезултатна.

" Планината си е зимна, ето в случай че погледнете зад нас ще видите, че си има задоволително сняг, снеговалежите бяха с много мощен вятър. Така, че би трябвало да се внимава, тъй като снегът е набит във всичките улеи и туристите би трябвало да са готови за зимната планина ", посочва Ивайло Валеов, ПСС Банско в ефира на NOVA. 

А зимната планина постоянно крие изненади. И за неподготвените са неприятни. Най-неприятни, измежду които са лавините.  " Има, постоянно има заплаха от лавини, когато има скат и сняг, постоянно има заплаха от лавини. В момента не мога да кажа, че е някаква доста огромна заплахата от лавини, само че въпреки всичко би трябвало да се внимава ", съобщи Валеов. 

И въпреки всичко в случай че единствено разходките, без ските и щеките, са вашата пристрастеност, към момента има къде да ги практикувате, несъмнено отново с нараснало внимание и обмислен риск.

" Може би в по-ниската част става за пешеходен туризъм, високата си има повечко сняг и там към този момент би трябвало да се мине към скитуризъма. По скипистите в този момент ще направи една хубава основа и по-късно като завали сняг, би трябвало да има прекрасен сезон и да има задоволително сняг на пистите за каране ", добави той. 

А препоръките към туристите в никакъв случай не са непотребни, изключително когато идват от планинските спасители. " Първото което е да се срещнат доста добре с маршрута къде отиват, да имат заредени телефони мобилни, да не вървят самички, и всичката нужна екипировка за зимна планина. Нищо не може да се направи повече по въпроса, ние предизвестяваме, който желае, може да ги съблюдава ", поучават спасителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР